Lidé na Liberecku se nedovolají na tísňové linky. Přitahuje to zloděje

Paní Malíkové řádili v domě zloději. Přestože si platí hned dva operátory, byla bezmocná. "Manžel je teď načapal ze soboty na neděli přímo v baráku a zkoušeli jsme volat 158 a nakonec se ozvalo takové to pípípípíp. Nejmíň 20 minut jsme lovili signál," sdělila obyvatelka Dolního Oldříše Olga Malíková.

Osmiletý syn pana Kořínka zase řešil, jak tátovi zavolat, že jeho babička má těžkou mrtvici. "Našel ji ležet na zemi, tak popadl její telefon a zkoušel mi zavolat. Samozřejmě to neproběhlo. Tak zkusil napsat smsku," popsal obyvatel Dolního Oldříše Jiří Kořínek.

A problém je dovolat se i na linku 112. "Soused přišel s rukou ovázanou ručníkem a kapala z toho krev, opět se pokusil zavolat záchranku, ale bez signálu, takže ho naložil do auta a do Frýdlantu ho prostě odvez," uvedl Kořínek.

[chooze:article;value:517279]

"Nedovolají se na tísňové linky. Občas se dovolají do Polska, tam jim to většinu zavěsí. Pro někoho je standard 5G síť, pro Oldříš je úspěch, když mají aspoň čárku signálu," postěžovala si starostka Bulovky (Za obec krásnější a živější) Romana Šidlová.

Příznačný název má i osada Peklo na Frýdlantsku. Dovolat se z ní je totiž hotové peklo. "Musím kolikrát oběhnout barák a záleží na počasí," prohlásil obyvatel osady Radimír Jarchovský.

Problémy dovolat se kamkoli mají například i obyvatelé Andělky na Frýdlantsku. "Lítám po vesnici, jestli náhodou nechytnu jiný signál. Jste tady jak odříznutí od světa," uvedla tamní obyvatelka Dagmar Hrnčálová.

"Chceme mít stejné podmínky, jako mají lidé ve vnitrozemí. Chtěli bychom zavést kamerový systém, ale v tuto chvíli to není z důvodu signálu možné," řekl starosta Višňové Michael Scheidl (nez.).

[chooze:article;value:513691]

"Požádali jsme Český telekomunikační úřad o provedení měření na celém Frýdlantsku," sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Měření ukázala, že skutečně pokrytí některých z nich nebo v jejich dílčích částech není dostatečné. Český telekomunikační úřad nemá pravomoc přímo operátorům okamžité dokrytí nařizovat. Avizoval však, že chce s řešením problému pomoci.

"Jestliže se tahají kilometry kabelů třeba v metru, aby si někdo mohl zahrát on-linovku, tak si myslím, že tady jde o životy a zdraví a další věci daleko důležitější," upozornil Kořínek.

Úřad chce využít především závazky mobilních operátorů pro zajištění krizové mobilní komunikace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.