Lidé našli trik, jak "šetřit" v obchodech na ovoci. Jasný přestupek, říká policie

Obrovské pozdvižení vyvolalo video na TikToku. V něm žena ukázala neobvyklý trik svého milého. "Jak můj spořivý přítel šetří na banánu," okomentovala příspěvek. Na záběrech je vidět, jak muž v obchodě opatrně loupe banán, který následně vloží do igelitového sáčku. Teprve potom jde ovoce zvážit.

Video, které zhlédlo už téměř 900 tisíc lidí, rozděluje uživatele sociální sítě. Někteří jsou přesvědčení, že je to geniální a ušetří tímto způsobem spoustu peněz. Podle jiných by žena měla svého "spořivého" partnera okamžitě poslat k vodě.

@savingforboba the secondhand embarrassment tho #lifehacks #savemoney #straya #australia ♬ original sound - Lips Unsealed

"Jen plýtvání plastem, abychom ušetřili centy. Smutné," okomentoval záběry jeden z uživatelů. "Pak půjde a vyndá pecky z jablek. Další tip," zavtipkoval jiný.

Přestupek v Česku

Takové jednání ale není úplně legální. V Česku by lidem hrozil postih. "V rámci českého prostředí by se pravděpodobně věc hodnotila jako přestupek proti majetku," řekl TN.cz mluvčí Policejního prezidia České republiky David Schön.

Přestupky proti majetku upravuje zákon č. 251/2016 Sb., a to konkrétně paragraf 8. Člověk může dostat pokutu dokonce až do výše několika desítek tisíc korun.

Pokusy s brokolicí

Podobný nápad přitom už loni v červnu využili v Austrálii jiní zákazníci, jak upozornil portál Polsat News. Ti přímo v obchodě odkrájeli stonky z brokolice, aby byla lehčí. Stalo se to poté, co se cena za tuto zeleninu zvedla na 11,90 australských dolarů (přibližně 175 korun) za kilogram.

[chooze:article;value:506120]

"Toto chování je klasifikováno jako krádež. Všechny brokolice budou zkontrolovány u pokladny," uvedl tehdy v reakci na danou událost obchod.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.