Lidé nejvíc pocítí zvýšení daně z nemovitosti. Někteří zaplatí dvojnásobek

Jen těžko budete hledat daň, která se liší nejen podle kraje, ale i podle okresu, města, a dokonce i té nejmenší vesnice. Jsou místa, kde za stejný dům zaplatíte osmkrát tolik než jinde. Výpočet daně je jeden velký hlavolam.

"Koeficient pro výpočet daně si určují sama zastupitelstva," vysvětlil profesor z Ústavu účetnictví a daní z Mendelovy univerzity Petr David. Zjednodušeně řečeno – zaplatíte podle typu nemovitosti. Částka roste podle velikosti obce a násobí se dále cifrou, kterou si stanoví místní zastupitelé. V obci do tisíce obyvatel tak můžete za dům platit třeba tři stovky.

[chooze:article;value:504103]

​Jedna z obcí, které mají minimální daň, jsou Jinačovice. Kdyby ten stejný dům stál o pár kilometrů dál v Brně, platil by majitel třikrát tolik. A to ještě není žádná hrůza – v Olomouci by byla daň sedminásobná, v Černošicích u Prahy osminásobná a v Karlových Varech devítinásobná.

Až doteď mohlo majitele těšit, že celá částka posílí obecní kasu, ale nově si chce z koláče ukousnout i stát. Majitelé nejdřív zdanili svůj příjem, pak zaplatili další daň z nabytí nemovitosti a stát jim účtuje i do třetice.

[chooze:article;value:504167]

Od příštího roku nejspíš ještě o něco víc. Vymyslel pro to velmi nejasný mechanismus – základ daně zvedne a odkloní do státní kasy. Zbytek nechá obcím. Někdo bude platit dvojnásobnou daň, jinde se zvedne třeba o pětinu.​

U 70metrového bytu v Praze, kde je daň zhruba 1 700 ročně, to bude 2 500. V Plzni nebo Brně by nově daň mohla být dvojnásobná. Starostové proti návrhu ostře protestují. Stát se podle nich přisává na zdroj, který jim nepatří. Předseda svazu měst a obcí František Lukl dokonce naznačuje, že balíček může být protiústavní. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.