Lidé pobírající invalidní penzi mají smůlu. Výchovné dostanou až s tou starobní

Na situaci upozornila redakci TN.cz paní Monika. "Je bolestivé, když ženy mají 3. stupeň invalidity, a na tyto peníze nemají nárok. Copak vychovaly děti hůře? Tyto ženy jezdí k lékaři, mají výdaje na léky, cestovné a jsou omezovány v různých všedních činnostech. Přesto všechno ale nejsou ohodnoceny jako zdravé seniorky," postěžovala si čtenářka.

Příspěvek 500 korun za každé vychované dítě k důchodu může od 1. ledna 2023 získat vždy ten z rodičů, který o potomky pečoval v největším rozsahu. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) potvrdila, že nárok na výchovné se ale na invalidní penzi nevztahuje. "Zvýšení důchodu za vychované dítě nebo děti je možné pouze u starobního důchodu," uvedl úřad na svém webu.

[chooze:article;value:482281]

Invalidním důchodcům tak musí být přiznána starobní penze, aby na příspěvek měli nárok. Automaticky se tak děje poté, co člověk dosáhne věku 65 let. O tuto změnu nemusí ani žádat.

"Transformovaný starobní důchod je vyplácen ve stejné výši jako invalidní. Jedinou změnou je, že nově náležící starobní penze může být zvýšena o výchovné. Můžete o ni zažádat," přiblížila správa.

V některých ostatních případech však může úřad přechod z invalidního na starobní důchod zamítnout.

Přechod z invalidního důchodu na starobní

Aby lidé měli nárok na starobní důchod, musí splnit dvě podmínky. Dosáhnout důchodového věku, popřípadě věku, kdy je možné odejít do předčasného starobního důchodu, a získat potřebnou dobu důchodového pojištění. Tedy alespoň 35 let včetně takzvaných náhradních dob pojištění nebo 30 let bez náhradních dob.

[chooze:article;value:484084]

"Je potřeba upozornit, že do získaných dob důchodového pojištění se nepočítá pobírání invalidního důchodu pro invaliditu prvního a druhého stupně. Naopak doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně je započítána jako náhradní doba důchodového pojištění," upozornila ČSSZ.

Splnění těchto podmínek však neznamená, že bude důchod lidem automaticky přiznán. Vyplácí se totiž vždy pouze jeden důchod, a to ten vyšší.

Vyšší starobní důchod než invalidní

Pokud vypočtený starobní důchod bude vyšší, zanikne nárok na invalidní penzi a bude přiznána ta starobní. "Zároveň splňujete jednu z hlavních podmínek výchovného, jelikož pobíráte starobní důchod. Proto vám může vzniknout nárok i na výchovné, pokud jste o něj požádali a splnili jste i ostatní zákonné podmínky," nastínila správa.

Nižší starobní důchod než invalidní

Žádost v případě vypočteného nižšího starobního důchodu bude zamítnuta. Dotyčný bude i nadále pobírat invalidní penzi v původní výši. "V tuto chvíli nárok na výchovné nemůže vzniknout a podaná žádost o něj bude rovněž zamítnuta. To platí ale jen do chvíle, než dosáhnete 65 let," vysvětlili úředníci.

Starobní důchod je ve stejné výši jako invalidní

Pokud nastane tato situace, tak si důchodce sám určí, kterou penzi chce pobírat. "V případě starobního důchodu lze současně zažádat o výchovné. V případě volby invalidního může vzniknout nárok na výchovné až při dosažení 65 let a následné transformaci invalidního důchodu na starobní," uzavřela ČSSZ.

Vláda plánuje zkrátit rodičovskou. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.