Lidé pořádně riskují své zdraví. V Česku se rozmohl nelegální přeprodej léků

Sociální sítě zaplavily nabídky léků. Podle odborníků ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se přeprodej v poslední době značně rozšířil, přitom v Česku není legální.

"Problém to je. Protože se to tady děje a není to správně. Nabídky přeprodávání léků se dají nalézt na sociálních sítích nebo na webových stránkách," řekla ve Snídani ředitelka SÚKL Irena Storová.

[chooze:article;value:491677]

Lidé si však mohou pořádně ublížit. "Je to nebezpečná záležitost hlavně pro toho, kdo si ten lék obstarává. Léčivé přípravky jsou specifickou komoditou a musí se s nimi tak i zacházet. Existuje proto legislativa. Když se naplňují pravidla, a lék je v legální distribuční síti, tak je zaručeno, že je správně skladován," vysvětlila Storová.

Ve chvíli, kdy se medikamenty z legálního prodejního řetězce (například lékárny) dostanou ven, totiž neexistuje záruka, že byl lék správně uchován a nemohly se změnit jeho vlastnosti. "Může tak uškodit. V lepším případě pouze nezabere," dodala Storová.

Pokud si léky pořizujeme na internetu, měli bychom být pořádně opatrní a znát několik pravidel. "V Česku si na internetu mohu koupit volně prodejný přípravek. Nemůžu si koupit něco, co je na lékařský předpis. To je signál, že je něco špatně, když ho tam vidím. Musíme si také zkontrolovat logo a zda je e-shop navázán na nějakou kamennou lékárnu. V takovém případě za to ručí odborníci a je se zbožím správně zacházeno," poradila Storová.

Nejčastěji v poslední době odborníci ze SÚKL evidují přeprodej léků s obsahem ibuprofenu a paracetamolu. "Lidé si obstarávají velké množství a pak je nabízí. Kdo si takto léky pořizuje, tak riskuje svoje zdraví," upozornila Storová.

[chooze:article;value:490864]

Podle Storové je důvodem toho, proč lidé takto nelegálně nakupují léčivé přípravky na předpis, neochota jít k lékaři. "Jsou to třeba léky na deprese nebo na spaní. Ten pacient nechce jít k lékaři pro předpis nebo se mu léků nedostává, protože už nadužívá dané léky," nastínila.

V případě volně prodejných léků za to mohly výpadky na trhu. "Bylo to spojeno s tím, že zásobení nebylo v lékárnách úplně rovnoměrné a řada léků byla ve výpadcích," dodala Storová.

Za poslední dva roky uložil Státní ústav pro kontrolu léčiv 49 pokut za nelegální přeprodej léků v celkové výši více než 2 000 000 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.