Moderní bydlení

Lidé postižení povodněmi dostanou peníze od státu. Návrh schválili poslanci

Na pomoc čeká Romana Hermanová z Nové Vsi u Ostravy. Povodeň jí kompletně zničila dům, ten půjde k zemi. "Tento týden má přijít bagrista a tento krásný domeček mi vezme a vlastně celý mi ho sebere," říká plačící paní Hermanová. ​I se třemi dcerami teď žije v pronajatém bytě.

Podobně je na tom i řemeslník pan Balarin. Také on se svou rodinou přišel o dům. "Budujeme, snažíme se. Už musím myslet, kde vezmu deset tisíc na sociální a zdravotní pojištění," stěžuje si.

[chooze:article;value:579503]

Poslanci koalice i opozice se na snaze rychle pomoci vzácně shodli. Před jednáním dokonce opozice deklarovala, že nebude zdržovat. "Určitě nebudeme mluvit dlouze, chceme, aby rychle proběhlo celé jednání v tomto týdnu skutečně v normálním režimu," uvedl místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Aleš Juchelka.

Jenomže se začátkem zasedání Sněmovny bylo vše jinak. Řečnický pultík zabral nejdřív předseda hnutí ANO Andrej Babiš a pak předseda SPD Tomio Okamura. Přidal se i Pirát Jakub Michálek. Peníze přitom potřebují tisíce rodin.

[chooze:article;value:579611]

"Je navržena finanční pomoc na dočasné náhradní ubytování až do výše 24 tisíc korun měsíčně v závislosti na počtu osob do konce března roku 2025," uvádí poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

Další peníze jsou určené rodičům dětí, kterým povodeň uzavřela školy, vyplácet se bude i ošetřovné. Vláda pomůže rovněž lidem, kteří budou mít vysoké náklady s vysoušením zatopených domů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.