Lidé před důchodem si budou snáz hledat práci. Vláda schválila nový zákon

Návrh zákona z pera ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ve středu schválila vláda. Zákon by měl umožnit registraci integračních sociálních podniků, které budou zaměstnávat lidi se speciálními potřebami. Za to budou od státu dostávat finanční příspěvek.

Pomoct získat práci by to mělo široké skupině lidí. Jako osoby se speciálními potřebami návrh definuje například lidi se základním vzděláním, pečující o blízkého závislého na pomoci, absolventy, nebo ty, kteří opustí dětské domovy.

"Jedná se o lidi po výkonu trestu, nebo lidi ve věku nad 60 let, kteří mají problém se získáním zaměstnání," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Lidem by měly integrační podniky poskytovat i poradenství.

[chooze:article;value:547345]

Za zaměstnávání lidí se specifickými potřebami pak bude podnikům náležet motivační příspěvek. "Pokud se člověk dostane na otevřený trh práce a vydrží tam déle než šest či 12 měsíců, tak je potom vyplacen příspěvek tomu původnímu integračnímu podniku," popsal Jurečka.

Odměnu tedy zaměstnavatel získá až za úspěšné uvedení pracovníka do běžné práce. Integrační podnik bude muset zaměstnávat minimálně 30 % znevýhodněných lidí a bude se muset registrovat u MPSV.

Nový zákon Jurečka navrhuje v kontextu již fungujícího chráněného trhu práce. Ten se liší tím, že zaměstnavatel dostává příspěvek každý měsíc. Týká se invalidů a lidí zdravotně znevýhodněných.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.