Lidé psali na hlasy vzkazy. Někdo odvolil se slovenskou občankou

Nejčastěji dali voliči, pravděpodobně omylem, do obálky dva lístky místo jednoho. Našli se také jedinci, kteří hlasovali pro Josefa Středulu, který před týdnem z boje o Hrad odstoupil.

"V prvním kole v roce 2023 bylo 44 227 neplatných hlasů," sdělil mluvčí ČSÚ Jan Cieslar. To je asi o 15 tisíc víc než v prvním kole prezidentských voleb v roce 2018. "Svého volebního práva využilo 68,24 procenta voličů. Nejvíce v historii přímé volby hlavy státu," dodal Cieslar.

[chooze:article;value:484522]

Na Praze 4 objevila komise v obálce místo volebního lístku vzkaz. "Všichni to jsou hovada," napsal jeden z voličů. Kreativní byl i jeden z prezidentských kandidátů Karel Janeček, který přepsal volební lístek Petra Pavla na svůj. I takový hlas byl ale generálovi započten. V Brně zase přes volební komisi prošel volič se slovenskou občankou.

Po vyhlášení výsledků se na sociálních sítích také strhla hádka mezi obyvateli měst a vesnic. "Ve velkých městech vždycky bylo více zrádců a křiváků," napsal jeden z vesničanů. "Díky za ta velká města! V městě je více lidí a na vesnicích méně, ale zrádců většina!" odpověděl mu muž z města.

[chooze:article;value:484395]

V jednom z okrsků děčínského Bynova volební komisi zase potrápila matematika. Vydali 525 obálek, hlasů ale sečetli 529. "Naši pracovníci věc prověřili. Data byla fyzicky zkontrolována. Tuto chybu nelze zpětně opravit," poznamenal Cieslar.

"Po volbách se může každý volič, navrhující občan, poslanci či senátoři obrátit na Nejvyšší správní soud s návrhem na neplatnost volby," upozornil mluvčí ministerstva vnitra Adam Rözler. Pokud by soud žádost uznal a druhé kolo by dopadlo velmi těsně, celé volby by se mohly opakovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.