Lidé řeší, co se stane, pokud hodí hlas pro Středulu. Otázky a odpovědi

Zatímco čeští voliči už od minulého týdne do svých schránek dostávali obálky s volebními lístky do prezidentských voleb, v neděli oznámil Josef Středula, že o Hrad už usilovat nebude.

Tím ovšem vznikly různé zmatky. Objevují se například dotazy, zda pokud někdo odevzdá lístek se jménem Středuly, tak se jeho hlas automaticky započítá Danuši Nerudové, či domněnky, že by se hlasy mohly podle nějakého klíče rozpočítat ostatním kandidátům.

[chooze:article;value:483321]

​Redakce TN.cz proto oslovila ministerstvo vnitra s otázkami, které se objevily v éteru, či které by mohly být pro voliče zajímavé či důležité. I s odpověďmi je naleznete v tabulce níže.

Odpovědi a otázky ohledně voleb po odstoupení Josefa Středuly

Co se stane, pokud někdo bude volit Josefa Středulu? Bude hlas pro něj automaticky hlasem pro Danuši Nerudovou, kterou podpořil? Pokud by někdo volil Středulu, znamená to, že by se hlasy rozpočítávaly mezi ostatní kandidáty? Nikoliv, volební zákon jednoznačně stanoví, že k hlasům odevzdaným pro kandidáty, kteří se kandidatury vzdali, se nepřihlíží.
Pokud někdo vloží do obálky hlas pro Josefa Středulu a pak hlas pro kandidáta, který nebyl vyřazen, bude to stále platný hlas? Podle ustanovení § 50 odst. 3 volebního zákona platí, že je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků, jde o neplatný způsob hlasování; k těmto hlasovacím lístkům se nepřihlíží a okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise tyto hlasovací lístky odloží jako neplatné hlasy s vyznačením důvodu jejich neplatnosti.
Budou případné hlasy pro Josefa Středulu statisticky nějak zaznamenány? K hlasům odevzdaným pro kandidáty, kteří se kandidatury vzdali, se nepřihlíží, tedy nejsou ani vykazovány ve zjišťování výsledků voleb.
Jak přesně bude ve volebních místnostech informováno o tom, že pan Středula již není kandidátem? Mají o tom povinnost informovat voliče členové komise? MV prostřednictvím krajských úřadů rozesílá ke zveřejnění ve všech volebních místnostech informaci o vzdání se kandidatury. Tato informace bude též zveřejněna na internetových stránkách MV. Postup je dán ustanovením § 27 odst. 3 volebního zákona. Členům komisí nedává zákon povinnost aktivně informovat o vzdání se kandidatury. K informovanosti voličů slouží zveřejnění zmíněné informace ve volební místnosti.
Jaký je postup pro odstoupení z kandidatury? Kandidát musí doručit MV prohlášení o vzdání se kandidatury (s úředně ověřeným podpisem, případně datovou schránkou), nebo jej osobně učinit u MV. MV následně toto prohlášení prostřednictvím krajských úřadů zasílá ke zveřejnění do volebních místností a informuje o něm na internetových stránkách. Kandidatury je možno se vzdát do 24h před zahájením volby prezidenta. Na tuto lhůtu nemá vliv zákon č. 411/2022 Sb., o zvláštních způsobech hlasování.
Vznikla českému státu nějaká škoda tím, že pan Středula odstoupil? Nebo to pro stát znamená úsporu? Hlasovací lístek pana Středuly byl vytištěn a je součástí distribuovaných sad hlasovacích lístků. Nelze však hovořit o škodě, neboť volební zákon dává kandidátům právo se kandidatury vzdávat v době, kdy již jsou hlasovací lístky vytištěny.
zdroj: MVČR/TN.cz

Volební místnosti pro prezidentské volby se otevřou tento pátek ve 14:00. Volit bude možné do 22:00, než se volební místnosti na noc uzavřou. V sobotu bude možné volit od 8:00 do 14:00. Pak začíná sčítání hlasů.

Pokud si nejste jistí, koho volit, můžou vám pomoci debaty prezidentských kandidátů tento čtvrtek na TV Nova. V první debatě od 17:00 se střetnou poslanec Jaroslav Bašta (SPD), podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer (nez.) a Marek Hilšer (nez.) a lékař Tomáš Zima. Debaty se měl zúčastnit také šéf ČMKOS Josef Středula, ten ovšem v neděli oznámil, že z volby odstupuje. Ve druhé debatě od 20:00 se utkají předseda ANO Andrej Babiš, ekonomka Danuše Nerudová a generál ve výslužbě Petr Pavel. Na pátek a na sobotu je také připraveno volební vysílání. Termíny najdete přehledně v tabulce níže.

Volební vysílání TV Nova

12. ledna První debata: 17:00, TV Nova
Druhá debata: 20:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
13. ledna Speciální Snídaně: 5:55, TV Nova
Mimořádné vysílání: 14:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
14. ledna Kontinuální vysílání: 13:00, TV Nova Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
Debaty bude možné sledovat také na TN.cz, Voyo zde a zde, Nova Plus, Facebooku, TikToku a na YouTube.

[chooze:article;value:482125]

​Středulovo odstoupení zřejmě ve volbách pomůže šéfovi ANO Andreji Babišovi. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.