Lidé ruší termíny v horských hotelech. Vadí jim nedostatek sněhu

Třeba ve Ski areálu Gruň v Beskydech, který leží ve výšce 750 metrů, se kvůli vysokým teplotám zatím nezačalo lyžovat. "Nebyl podklad, tak jsme nemohli ten svah pustit, protože nám to tálo zespodu, nemůžeme na ten svah pouštět lidi," vysvětlil ředitel Kemal Rušitovič.

Na sjezdovce leží skoro půl metru sněhu, vlek přesto nejede. Podobné problémy řeší správci areálů i jinde. "Když nejsou mrazy, nemůžeme spustit výrobu technického sněhu, když nám nezasněží, určitě se to promítne i na návštěvnosti," vysvětlil správce Ski areálu Bílá Jaroslav Vrzgula.

Problémy se sněhem se už promítají do obsazenosti ubytovacích zařízení. Do hotelu Gruň o víkendu nepřijelo 40 hostů. Pokoje na termín mezi Štědrým dnem a Novým rokem jsou ale plné.

[chooze:article;value:533128]

"Zatím nám pobyty nikdo neruší, ale naopak ještě volají na poslední chvíli, jestli nemáme něco volného," uvedl Rušitovič. Vyprodaný je i hotel Bauer u Ski areálu Bílá nebo Ski areál Kopřivná v Jeseníkách.

Předpověď na nejbližší dny ale vypadá nadějně. Sněžit by mělo začít ve druhé polovině příštího týdne. "Od nadmořské výšky 700 metrů nad mořem bude sněžit. A pozor, bude větrno," varovala meteoroložka Dagmar Honsová.

V nižších nadmořských výškách ale budou teploty do konce roku připomínat spíš předjaří. Může být až sedm nad nulou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.