Lidé s covidem už mohou volit z aut. Zájem je však minimální

V osm ráno se v Jihlavě, stejně jako na dalších zhruba 80 místech po celé republice, otevřela drive-in volební místa pro voliče s koronavirem. I proto museli mít pracovníci na stanovištích speciální vybavení. "Máme respirátory FFP3, rukavice a v případě potřeby i štíty a ochranné obleky," sdělila pracovnice Krajského úřadu Vysočina Vlasta Smolíková.

Zájem o prezidentské volby byl po ránu mizivý. Během první hodiny nepřijel ani jeden volič. Během dopoledne po celé republice odvolilo jen něco přes deset lidí. Při krajských volbách v roce 2020 a parlamentních v roce 2021, kdy bylo okolo 20 tisíc nakažených, takto volilo skoro 5 tisíc z nich.

[chooze:article;value:483700]

Letos jsou ale podle statistik ani ne tři tisíce nakažených. Počty voličů se tak dají čekat o dost nižší. "Já očekávám, že to budou desítky nebo nižší stovky voličů," svěřil se ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Přitom uspořádat extra volební den nebylo zrovna levné. Stálo to mezi 10 až 15 miliony z 800milionového rozpočtu voleb. Středeční výsledky budou známy až v sobotu odpoledne po uzavření klasických volebních místností.

"Urny budou zapečetěny a uloženy za bezpečnostních podmínek na krajském úřadu. Sčítat je bude speciální sčítací komise," dodal Jirovec. Podobně jako ve středu to přitom bude vypadat případně i za dva týdny. Pokud se bude konat druhé kolo prezidentských voleb, budou zřizována opět i speciální volební místa pro voliče s koronavirem.

Volební vysílání TV Nova

12. ledna První debata: 17:00, TV Nova
Druhá debata: 20:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
13. ledna Speciální Snídaně: 5:55, TV Nova
Mimořádné vysílání: 14:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
14. ledna Kontinuální vysílání: 13:00, TV Nova Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
Debaty bude možné sledovat také na TN.cz, Voyo zde a zde, Nova.cz, Facebooku, Instagramu a na YouTube.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.