Lidé se bojí o své balíky. Kvůli sporu jich desetitisíce uvízly v depu Zásilkovny

Monika Svatušková má e-shop Moniis design – řekni to hrnkem. Přepravní společnosti, které dostanou objednané zásilky pro její zákazníky, jsou pro ni důležité. Nicméně nyní jí podle jejích slov visí v depu Zásilkovny na Liberecku celkem 63 balíčků, na které čekají zákazníci.

Podobně je na tom e-shop Kupi u Niki. Jeho zástupci tak nevědí, co se děje se 27 balíky. "Máme 27 naštvaných zákazníků, kteří nedostali svoje balíky. Mají informaci od Zásilkovny o technických potížích, to ale nikoho nezajímá. Mají zaplacené balíky a po nás nyní chtějí buď vrátit peníze, nebo zboží. Jenomže peníze vrátit nemůžeme, protože nevíme, jestli balík někde leží, nebo je ztracený," popsali zástupci e-shopu pro TN.cz.

Naopak paní Anna byla na dovolené a několik věcí zapomněla na chalupě. Majitelka chalupy jí je poslala právě Zásilkovnou, jenomže i ty se zasekly na Liberecku. Celková cena věcí dosahuje několika desítek tisíc korun. Paní Anna má nyní obavy z toho, jak dokáže, že balíček tyto předměty skutečně obsahoval a že má při případné kompenzaci nárok na vyšší hodnotu, než je standardní pojištění zásilky.

[chooze:article;value:463405]

Vše začalo už na konci srpna

Problém s depem Zásilkovny v Bílém Kostele nad Nisou na Liberecku vznikl 31. srpna. "Na depu v současné době řešíme škodní událost způsobenou externím provozovatelem depa. Konkrétně to znamená, že k zásilkám nemáme v současné době přístup. Jde o zásilky, které měly být doručovány dne 31. 8., v celkovém počtu přepravených zásilek jde tedy o velmi malý počet. S externím provozovatelem depa jsme ke konci srpna ukončili spolupráci. I přes naši snahu bohužel nedošlo ke vzájemné dohodě a provozovatel depa se rozhodl část zásilek zablokovat," uvedl mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa.

"Samozřejmě jsme se intenzivně snažili zablokované zásilky převzít a doručit adresátům. Provozovateli depa jsme nabídli několik variant převzetí zásilek, bohužel žádnou z nich nepřijal. Zásilky jsme přesměrovali na nově vybudované depo v Benátkách nad Jizerou a přeprava zásilek v rámci Libereckého kraje probíhá bez problémů," zmínil Chalupa.

Chalupa se také jménem společnosti omluvil a upozornil, že se jedná o zcela unikátní situaci: "Velice nás mrzí, že situace dopadá na naše klienty a zákazníky. Všem postiženým klientům a zákazníkům se omlouváme, v současné době děláme maximum pro to, abychom vše co nejrychleji vyřešili."

Balíků na depu mohou být až desetitisíce

Naopak provozovatel depa a majitel franšízy Svatomír Moc vidí situaci kolem zablokování balíčků jinak. "31. srpna nám řidiči jeli standardní rozvoz. A Zásilkovna vypnula systém evidence v dopoledních hodinách, někdy kolem deváté dopoledne. Normálně se to dělá večer po provozu. Řidiči totiž v průběhu dne vybírají z výdejních míst dobírky, tyto balíky přiváží na depo a předávají dispečerovi. Dispečer je má na konci dne ztotožnit podle systému Zásilkovny a vypořádat. Ukazuje se tam celková finanční suma k vypořádání," popsal Moc.

Takže suma, kterou systém ukazoval, podle Moce postupně klesala, až tam zůstala jen nula. "Dispečer za normálních okolností přebírá od řidiče dobírky v určité sumě. Jenomže systém ukázal, že ta suma za přivezené balíky je nulová. V důsledku jsme pak nevěděli, kolik zásilek na depo přijelo, protože systém nám to už neukazoval. Zásilkovna nám napřed tvrdila, že se jedná o asi 7 000 zásilek, pak říkali asi 9 000 a pak 11 000. My si myslíme, že těch zásilek je u nás až 50 tisíc. To je velký rozpor. Jsou to zásilky za desítky milionů. Nikdo neví, kolik jich skutečně je," doplnil Moc. Na depu podle něj pracovalo 70 až 80 lidí.

Moc podle svých slov nyní se Zásilkovnou jedná: "Zásilkovna nám řekla, že si ty zásilky nějak ztotožní a přebere si je. Ono to ale v praxi nejde, protože takto nad tím nemáme my žádnou kontrolu, ale odpovědnost nám zůstává. A to v situaci, kdy bylo nahromaděno tolik pochybností o jejich postupech, prostě nešlo. Bylo by to od nás neprofesionální. My jsme navrhli, aby se udělal audit třetí stranou, která ty zásilky ztotožní a přesně uvede jejich počet. Navrhli jsme společnost, snažili se o co nejrychlejší řešení."

Pokud by nebyly balíky řádně vypořádané, podle Moce by mu mohly hrozit žaloby: "Ty balíčky nejsou naše a nejsou ani Zásilkovny, patří lidem. Obsah je potřeba řádně ztotožnit a já mám odpovědnost za to depo a za ty zásilky a potřebuji je předat řádně."

K situaci se na facebooku vyjádřil i vedoucí depa Jan Resler:

"Systém evidence zásilek byl pracovníkům Depa zablokován až dne 31. 8. 2023 v 18:15 hodin, a to jako zcela nezbytná reakce ze strany Zásilkovny na skutečnost, že provozovatel v rozporu s uzavřenými smlouvami nepředal dne 31. 8. 2023 zásilky, které měly odjet svozy v 17:00 hodin. Zablokování tedy proběhlo až poté, co nám provozovatel depa zásilky odmítl předat. Vypnutí tedy nemohlo být, jak tvrdí pan Moc, důvodem pro zablokování zásilek a celá jeho argumentace, kterou následně rozvíjí, není pravdivá," reagoval ve čtvrtek odpoledne Chalupa na vyjádření Moce.

[chooze:article;value:426050]

Co dělat, když vám uvázl balík na depu na Liberecku?

Zásilkovna začala v úterý s rozesíláním e-mailů s postupem, co dělat, pokud lidem uvázla zásilka na Liberecku. U balíčků z e-shopů s dobírkou společnost slibuje, že proplatí hodnotu zboží a cenu za dopravu. Proplacení má proběhnout do 30 dnů od podání reklamačního formuláře. "Velmi nás mrzí, že se doručení zásilek tentokrát zkomplikovalo. Chceme vás ujistit, že ke škodní události na depu v tomto rozsahu u nás v Zásilkovně došlo poprvé. Tato skutečnost byla zapříčiněna třetí stranou a bohužel jsme ji nemohli ovlivnit, avšak garantujeme, že od pátku 1. 9. 2023 je situace v Libereckém kraji již zcela stabilizovaná (od pátku jsou zásilky zpracovávané na novém depu Benátky nad Jizerou)," stojí v e-mailu od Zásilkovny dále. Další podrobnosti naleznete zde na webu Zásilkovny.

Na internetu se také objevují informace, že problém vznikl v depu na Volgogradské ulici v Liberci, kde ještě donedávna sídlilo. To ovšem není pravda, jak pro TN.cz potvrdil i jednatel společnosti, která budovu vlastní a provozovateli depa ji pronajímala. Jedná se o depo v Bílém Kostele nad Nisou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.