Lidé se bouří proti masivní výstavbě. Na náměstí jim mají vyrůst věžová monstra

Městská část Praha 15 zažívá již delší dobu stavební boom. Na území Horních Měcholup a Hostivaře se momentálně staví hned několik bytových domů a další jsou v plánu. Největším plánovaným projektem je přestavba Veronského náměstí. Na místě, kde momentálně stojí budova supermarketu Albert a jeho parkoviště, mají vzniknout tři bytové domy pro zhruba tisíc nových obyvatel.

Dvě budovy mají mít až 16 pater, třetí dům bude osmipatrový. Dohromady mají mít budovy zhruba 450 bytů. Momentálně probíhá jednání s majitelem současné budovy, kterým je společnost Albert, a developerem,  společností Ungelt Group. Zastupitelstvo by mělo projekt probrat na schůzi 13. března od 15 hodin.

V pondělí 4. března se chystá také beseda u "kulatého stolu". Přítomni mají být místostarostové i vedoucí příslušných odborů. Na jednání se chystají i obyvatelé Prahy 15, kteří se již sdružují a chtějí se zapojit do chystané změny náměstí. "Odmítáme, aby jakákoliv revitalizace Veronského náměstí proběhla bez účasti občanů a bez zohlednění jejich oprávněných zájmů," uvádí občané ve facebookové skupině týkající se projektu. 

Neobvyklé spojení na radnici

Na Praze 15 vládne momentálně menšinová koalice ODS, TOP 09, ANO a Nezávislých, která vznikla pouze díky hlasům SPD. Starostou je Michal Fischer z ODS. V opozici naopak opět skončila strana Patnáctka náš domov, která přitom vyhrála volby v letech 2018 i 2022. Právě tato strana nejvíce bojuje proti masivní výstavbě na Praze 15.

"Zcela chápu místní lidi, kteří proti záměru aktivně vystupují. Cítí, že radnice v čele se starostou Fischerem jde v mnoha záměrech výstavby v Praze 15 stále přímočařeji na ruku developerům. Obávají se proto, že městská část i nyní uzavře rychlou smluvní dohodu s investorem, aby se veřejnost nestačila pořádně rozkoukat a zorganizovat se proti stavbě," uvedl zastupitel a člen výboru územního rozvoje a plánování Marcel Pencák (Patnáctka náš domov).

Jiná stavba by nevadila

Opozice i občané přitom nejsou úplně proti jakékoliv výstavbě. Současná budova je totiž ve špatném stavu a ani okolí nepůsobí dobrým dojmem. V místě se navíc začala zhoršovat bezpečnostní situace, což byl hlavní důvod, proč se právě na Veronském náměstí na konci ledna otevřela nová služebna městské policie.

[chooze:article;value:543820]

​Lidem vadí zejména přístup současné radnice. "V Praze 15 je povolován jeden bytový komplex za druhým, z naší čtvrti se stává jedna velká noclehárna, místo aby pro stávající obyvatele vznikala třeba komunitní centra, seniorské a nízkoprahové kluby či hřiště a sportoviště pro větší děti. Proto jsme jako zastupitelé v roce 2018 podpořili návrh Metropolitního plánu, který na místě dnešního Alberta počítá s maximálně čtyřpodlažním objektem čistě komerční vybavenosti, tedy pro služby, obchody apod. Bohužel, vedení radnice tento postoj nyní opustilo," dodal Pencák.

Patnáctka náš domov upozornila například také na podivné chování radnice a developera. "Z prezentace developera se zdá, že došlo k fiktivnímu, předem připravenému snížení věžáků z 16 na "pouhých" 14 podlaží. To by mohlo být součástí dohody s radnicí Prahy 15, neboť zdejší koalice má novou taktiku. Uzavírat urychleně utajené smluvní dohody s developery, aby se veřejnost nestačila mobilizovat a včas do věci vložit," upozorňuje strana. 

Občanům chybí služby

Menší budovu se službami by na místě uvítali i občané. "Rekonstrukce určitě ano, ale proč toho naopak nevyužít pro zlepšení zázemí pro obyvatele, kterých přibývá, a otevřít veřejnou diskuzi, vytvořit nějaké návrhy k hlasování a podobně? Prostě to udělat trošku pospolu," chtěla by například místní občanka Šárka Prošková.

Takto to na místě vypadá nyní:

[chooze:gallery;value:34953]

​Redakce TN.cz oslovila s žádostí o vyjádření i starostu Michala Fischera a společnost Albert. Do vydání článku ale neodpověděli. 

​V této době zrovna končí další kontroverzní výstavba, a to areálu Vesi Hostivař, který vyrůstá nedaleko hostivařské přehrady. Zahrnuje celkem přes 200 apartmánů v pěti budovách. I proti této stavbě se v minulosti zvedla vlna odporu, protože probíhá v přírodním parku. 

Kontroverzní exstarosta

Není to poprvé, co se dění na radnici Prahy 15 dostává do středu pozornosti. V prosinci zaujalo veřejnost chování bývalého starosty z hnutí ANO Milana Wenzla, který se stal čestným občanem této městské části. Hlasovala pro něj nejtěsnější potřebná většina zastupitelů a rozhodující hlas pro své vlastní ocenění si dodal on sám.

Zájem o koupi bytu v Česku klesá. Odborníci popsali důvody (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.