Lidé se kvůli důchodům zlobí na vládu. Proč je rovnou nezdaníte, vzkazují jí

Připravovaná změna mechanismu valorizace důchodů sklidila u opozice silnou kritiku. "Vláda našla svou první úsporu na výdajové straně rozpočtu. Navazuje tak na nejhorší tradice minulé asociální vlády ODS a TOP 09. Na rozdíl od ní ale nebojuje s krizí a má rekordní inflační příjmy. Nejde bohužel o nic jiného než o faktické zrušení mimořádných valorizací," okomentovala změny stínová ministryně za ANO Alena Schilerová.

"Hovořit o kompenzaci inflace 'dočasným' příspěvkem je dalším hanebným podfukem vlády Petra Fialy, jehož cílem je pouze systematicky vychýlit kyvadlo inflačních příjmů od seniorů směrem do státního rozpočtu," dodala.

"Jsme tvrdě proti vládním návrhům na výrazné snížení řádných i mimořádných valorizací důchodů. Navrhujeme spravedlivý systém valorizací všem jejich příjemcům o stejnou částku, která bude zohledňovat aktuální růst inflace" prohlásil šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Odmítl také změny ve věku pro odchod do důchodu.

[chooze:article;value:500078]

Změna rozčílila i mnoho běžných lidí. "Už se těším, jak ty důchody ještě zdaní. Už o tom přemýšlejí," podotkla ironicky čtenářka TN.cz Hana. "Žádný důchody! Rovnou je zrušit! Staří a nemocní lidé ať dřou, aby jim zbylo víc peněz na rozkrádání," postěžoval si pan Karel.

Plánované změny důchodů si ale našly i své příznivce. Například někdejší kandidátka na prezidentku a bývalá členka komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová označila chystanou změnu za první kroky správným směrem.

Podobně se na to dívá také někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda ale podle něj měla být rychlejší. "Je to asi nepopulární, ale bez pochyby naprosto nezbytný krok. Mám k němu jen jednu zásadní připomínku. Má téměř rok zpoždění. A ten rok bude sakra drahý letos i dlouhou řadu dalších let," napsal na twitteru.

Důchodová reforma je potřeba. Za 10 let by nemuselo být na důchody, varoval ekonom:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.