Lidé se mohou dostat ke svým penězům ze Sberbank. Začne klíčové jednání

Hraje se o čas. Běží lhůta, kdy se všechny strany musí domluvit. Jenže prodej zkrachovalé Sberbank za 41 miliard korun České spořitelně stále někteří věřitelé podanými stížnostmi blokují. Teď se mají ledy pohnout.

Klíčová schůzka mezi věřiteli a insolvenční správkyní se má odehrát už v nejbližších dnech. Jednání zaštiťuje Kraj Vysočina, který má ve Sberbank dvě a půl miliardy korun, a město Jihlava se 160 zadržovanými miliony. "Abychom si vyjasnili, jaký objem finančních prostředků by byl použit k té výplatě," poznamenal hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS).

Po vyladění sporných bodů by mohla města a obce své stížnosti stáhnout a prodeji by pak už nemělo nic bránit. Čím dřív bude hotovo, tím pro věřitele lépe.

[chooze:article;value:475571]

"Žijeme v době obří inflace, dochází ke znehodnocování těch zamrazených prostředků," upozornil ekonom Štěpán Křeček. Právě města, obce a další veřejné instituce, které jsou v poslední věřitelské skupině, jako jediné přijdou o část svých peněz, celkem jde asi o 6 miliard. "U měst a obcí to vypadá, že to uspokojení bude vyšší, než je 90 procent," sdělila insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová.

"Každý milion, který ztratíme a o který přijdeme, nás bolí," prozradil primátor Jihlavy a věřitel Sberbank Petr Ryška (ODS). Pokud se ve lhůtě, tedy asi do poloviny března, stihne podepsat odsouhlasená předkupní smlouva, mohly by se podle insolvenční správkyně, která sama za celou obří transakci vyinkasuje částku okolo 200 milionů korun z aktiv Sberbank, peníze všem věřitelům začít vyplácet někdy ev druhé polovině tohoto roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.