Lidé se nechtějí vzdát oblíbeného stavebka, čeká je i další utahování opasků

Vláda se připravuje na řadu úsporných opatření, jejichž cílem je snížit deficit rozpočtu o 70 miliard korun. Podle ekonoma Štěpána Křečka jsou tyto kroky nutné, protože Česká republika je nyní zemí, která se zadlužuje nejrychleji z celé Evropské unie.

Jeden z prvních škrtů se bude pravděpodobně týkat státní podpory stavebního spoření. "Patří to mezi zvažované návrhy, jak snížit neudržitelně vysoké schodky státního rozpočtu. Dlouhodobě tento krok jednomyslně doporučují ekonomičtí experti, protože ve stávající podobě stavební spoření fakticky funguje jako obyčejné spoření se státní podporou bez povinnosti využít tyto peníze k bydlení nebo stavbě domu," řekl mluvčí ministerstva financí Mikuláš Halás.

[chooze:article;value:484051]

​Ekonom připomíná, že se zastavení státní podpory pro stavební spoření nemůže týkat již uzavřených smluv. "Na českém trhu je také mnoho jiných finančních produktů, které přinášejí lepší zhodnocení, než přináší stavební spoření se státní podporou," vysvětlil Křeček.

Právě proto, že se změna pravidel pro "stavebko" bude nejspíš týkat jen nových smluv, se efekt tohoto škrtu projeví ve státní kase až s velkým zpožděním. Opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO) proto tento zvažovaný krok kritizuje a přidává se na stranu občanů. U mnohých z nich totiž návrh způsobuje vlnu nevole. "Okamžitá úspora nebude žádná. Byl by to ale další hřebíček do rakve ztráty důvěry ve finanční produkty, na které lidé byli roky zvyklí," upozornil Nacher.

Podle něj lidé stavební spoření často používají například na rekonstrukce. Ty dávají práci řemeslníkům, kteří platí státu daně. "Zdánlivé škrty výdajů tak nakonec mohou znamenat ve výsledku i nižší příjmy státu," spekuluje poslanec.  

Křeček předpokládá, že stát rovněž omezí slevy na jízdném pro studenty a seniory. Takový krok by podle Nachera nebyl systémový. "Například senioři díky slevě hodně cestují a tam, kam vyrazí na výlet, hodně utrácejí. Má to pozitivní vliv na ekonomiku," připomněl poslanec.

[chooze:article;value:479860]

​Štěpán Křeček se domnívá, že bude rovněž nutné snížit početní stavy státních zaměstnanců. "Ty v posledních letech narostly o desetitisíce," uvedl ekonom. "Kdybychom úplně zrušili některé agendy, jejichž význam je pro fungování státu minimální, tak bychom mohli tyto zaměstnance uvolnit pro soukromý sektor. Podpořili bychom tím firmy trpící nedostatkem zaměstnanců. A ve službách státu je naopak přezaměstnanost," podotýká ekonom.

Takový krok schvaluje i opozice. "Já si myslím, že by propouštění bylo v pořádku, hlavně pokud to půjde ruku v ruce s digitalizací státní správy," řekl Nacher.

[chooze:article;value:472571]

​Další možností, jak zlepšit finanční bilanci státu, je podle Křečka lepší zdanění neřestí, jako je alkohol a tabák. "Velký problém je například u zahřívaného tabáku, který má oproti klasickým cigaretám menší zdanění," dodal Křeček. I v tomto případě by poslanec ANO souhlasil.

Definitivní podoba chystaných opatření státu zatím známá není. "V tuto chvíli probíhá politická a odborná debata na úrovni vládní koalice a expertů z Národní ekonomické rady vlády. Záměrem ministra financí je poté připravit a předložit komplexní balíček konsolidačních opatření do Sněmovny s účinností od ledna 2024," dodává Halás.

Státní rozpočet loni skončil se schodkem přes 360 miliard korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.