Lidé se po povodni vrací domů. Vyhoďte potraviny a nepijte vodu, radí odborníci

Velká voda zejména na Moravě a ve Slezsku napáchala nesmírné škody. Řadu domů těžce poškodila, další desítky vyplavila. Už teď je zřejmé, že i poté, co voda opadne, čeká Česko spousta práce.

Hasiči proto zveřejnili rady, jak se zachovat po povodni, ať už se lidé do poškozeného domu vrací, nebo v něm povodeň přečkali. V první řadě je důležité si dům zkontrolovat. Hlavním faktorem je statická bezpečnost, kterou nejlépe ověří odborník.

Jakmile je jisté, že statika domu vydržela, je na řadě ohledání okolí. Důležité je zkontrolovat rozvody elektrické energie, plynu, vody a kanalizace, zdali nejsou narušené. "S čerpáním vody ze zatopených sklepů počkat až na pokles hladiny spodní vody," doporučují hasiči.

[chooze:article;value:573919]

​Varování vydali i hygienici, kteří upozorňují na možnost šíření nebezpečných nemocí hned po záplavách, které jsou způsobené špatnou hygienou. Platí, že lidé by neměli vstupovat do zaplavených oblastí, pokud mají na výběr. Velká voda totiž vyplavuje i kanalizace. Při kontaktu s kůží je tak nutné se co nejdříve umýt.

Hygienici také radí, aby lidé v žádném případě nekonzumovali potraviny, které byly zasaženy vodou, ať už byly uskladněné doma, nebo šlo o plodiny na zahradě. Stejně tak by si měli dávat pozor na to, co pijí. Vodu z vodovodu radí pít pouze, pokud mají informace od dodavatele vody o její nezávadnosti. Pokud si ale nejsou jistí, radši by měli pít pouze balenou vodu.

Při odklízení škody by měli lidé používat ochranné pomůcky, zejména gumové boty a rukavice, nepromokavé oblečení a v některých případech i respirátor. "K nákaze může dojít i přes drobnou oděrku na kůži nebo škrábnutí. Každé poranění proto vydezinfikujte," radí hygienici.

[chooze:article;value:574140]

​Hygieně by měli lidé nahlásit i mrtvoly zvířat, která nepřežila povodeň, zejména těch hospodářských. Na své mazlíčky by měli také dávat pozor, i oni se totiž mohou nakazit nemocemi z povodňové vody.

Jakmile opadne voda, je na řadě obnova vodních zdrojů. Studny je potřeba odčerpat, vyčistit a chemicky ošetřit. Hasiči doporučují nechat vodu před používáním ještě prověřit od hygienika, který lidem poskytne přesné informace o stavu vody ve studni.

Posledním krokem je kontaktování pojišťovny. Hasiči už před povodněmi radili zajistit si povodňové smlouvy, důležité je však také zdokumentovat následky povodně. S pojišťovnou pak dojednejte vyplacení pojistky.

Humanitární organizace spustily povodňové sbírky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.