Lidé se zbavují vánočních stromků. Mnohým za to hrozí pokuta

Na Vánoce udělá doma parádu, ale co pak s ním. Mnoho lidí se zbavuje vánočního stromku tak, že ho prostě vyhodí u kontejneru. To ale zákon nedovoluje. "Je to dáno v podstatě zákonem o odpadech, který neumožňuje stromečky jen tak někde vyhazovat na zem," přiblížila vedoucí útvaru propagace OZO Ostrava s. r. o. Vladimíra Karasová.

Lidem, kteří stromek u popelnice odloží, hrozí pokuta až 2 000 korun. V každé obci je totiž určené místo, kam takový odpad patří. V Ostravě jsou to sběrné dvory, dohromady jich je ve městě 11. "Ano. Vozí nám lidé stromky, asi tak 10 denně. Myslím, že je to málo, protože většinou jsou vidět stromky u popelnic," uvedl skladník ze sběrného dvora Jan Urban.

[chooze:article;value:482703]

"Denně vyjíždíme do nějaké určité části Ostravy a tam, kde stromečky u kontejneru najdeme, je sebereme a převezeme na kompostárnu," doplnila Karasová.

Horší situace je ale například v Praze. Tam však na rozdíl od Ostravy stromky u popelnic lidé odkládat mohou. Někteří pak radši místo odkládání stromků u popelnic nebo převážení do sběrných dvorů vyřeší likvidaci stromku po svém. "Asi ho spálíme, nebo hodíme na kompost," řekl jeden z dotázaných.

Odborníci nedoporučují krmit stromky zvířata. Po odzdobení na nich totiž mohou zůstat například háčky nebo zapomenuté ozdoby, o které by se mohla zvířata zranit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.