Lidé si často nechávají léky předepisovat do zásoby. Mohou chybět potřebným

Léky na bolest, teplotu, rýmu, kašel, zánět středního ucha a astma. Lékárnička u Plívových, kteří mají dvě děti, sice praská ve švech, léky ale prý téměř vždy spotřebují.

"Mám doma zásobu na celou sezónu, ale nezásobuji se zase až tak moc. Na začátku podzimu si udělám revizi lékárny, co nám chybí a co je prošlé, a dokupuji, abychom byli připraveni na kdejaký neduh, protože když vás v noci nebo ráno zastihne bolest ucha, kašel, tak nechcete běžet hned do lékárny," vysvětluje Veronika Plívová.

[chooze:article;value:491466]

Průměrný Čech ročně za léky utratí zhruba tři a půl tisíce korun. Podle dat zásoby dělají spíše ženy.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček apeluje na lékaře, aby lidem nepředepisovali léky, které zrovna nepotřebují. "Léčiva totiž nemusí být dost pro pacienty, kteří je potřebují," uvádí náměstek.

[chooze:article;value:488169]

"Často se stane, že si pacient vezme třeba jednu tabletu, která má tři balení a zjistí už při první tabletě, že mu to vlastně nefunguje nebo je na to alergický. Pak se téměř celá tři balení zlikvidují," říká praktický lékař Cyril Mucha.

To, že je řada Čechů přeborníky v hromadění medikamentů, si všímají i v lékárnách. Právě do nich totiž lidé nakonec vrací nevyužité léky. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.