Lidé si stěžují na hrozné léto. Není to žádný extrém, tvrdí odborníci

"Ten červenec byl šílený. Když bylo léto, tak bylo léto. Když byl podzim, tak byl podzim. V zimě byl sníh. Teď to jde všechno víte kam," komentují v anketě televize Nova dotázaní Češi letošní léto.

Jenže současné počasí není tak extrémní, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí se podívat do historických zápisů v pražském Klementinu, kde pravidelná meteorologická pozorování probíhají více než 250 let. Například v roce 1907 bylo na začátku srpna pouhých 15 stupňů. 

"Měření probíhá pořád stejně, jenom už je stanice automatická. Neprobíhá ruční měření, ale nahradil nás automat a data jsou k vidění na internetu," vysvětlil Jaroslav Přibyl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

[chooze:article;value:516231]

​Zatímco někteří považují letošní léto za jedno z nejchladnějších, jiní si stěžují na enormní počet tropických dnů. Ani to ale není až tak neobvyklé. "Letošní červen měl jen dva tropické dny, stejný červen byl v roce 2015. U července je to stejný počet jako loni a nutno dodat, že třeba v roce 2015 jich bylo 13," objasnila mluvčí ČHMÚ Monika Hrubalová. 

"Tohle léto nepatří k extrémním, rozhodně ne z pohledu posledních dvou dekád. Pro lidi, kterým je například 80 let, tak letošní léto patří k těm teplejším, co zažili," vysvětlil klimatolog Ondráš Přibyla. 

Ve světovém měřítku ale nejspíš letošní léto výjimečné je. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru byl červenec nejteplejším měsícem, který planeta zažila za posledních 142 let.

Počasí v Česku bude chladné. Teplé počasí se ale vrátí, tvrdí meteoroložka Dagmar Honsová (08/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.