Moderní bydlení

Lidé si stěžují na nedostatek lékařů. Ministerstvo chystá opatření

V Česku loni chybělo zhruba tři tisíce sester a tisíc lékařů. Situace se nelepší, a tak není divu, že si na to lidé stěžují. "Lidé hledají například stomatology, praktické lékaře, pediatry, dětské psychology, ale i další obory," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

"To jsou obory, které v mnohých částech České republiky, pokud se budete chtít objednat, tak neseženete lékaře. Ambulantní specialisté stárnou, 43 procent je v důchodovém věku. Ambulance mají problém ufinancovat dostatečný objem té péče. Klesá zájem mladých lékařů o atestace v daných oborech," řekl šéf ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Nedostatek lékařů a rostoucí počet stížností na nedostupnost zdravotní péče potvrzují i zdravotní pojišťovny. "Za celou republiku by mohlo být zhruba 10 tisíc měsíčně," sdělil prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

[chooze:article;value:555547]

​Podle ministerstva zdravotnictví to může souviset i s digitalizací společnosti. "Ministerstvo zdravotnictví zřídilo webovou stránku pro zajištění dostupnosti péče a právě proto, že ji propagujeme, tak těch případů je nyní více," popsal mluvčí ministerstva.

"Webový formulář ministerstva je skoro zbytečný mezičlánek. V některých případech musí stejně klienta kontaktovat a ověřovat jeho potřeby," reagoval Friedrich.

Samotní lékaři hlásí plné kapacity a neberou nové pacienty. Náročné je pak sehnat například dětského psychiatra, kardiologa nebo očního. Pokud už člověk lékaře sežene, tak na vyšetření může čekat i několik měsíců.

Ministerstvo zdravotnictví chystá pět nových zákonů, které by měly zlepšit dostupnost zdravotní péče. Zaměří se především na přeshraniční a preventivní péči.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.