Lidé si stěžují na nízké důchody. Senátor ukázal, kolik seniorů má průměrnou penzi

Průměrný důchod, který po lednové valorizaci dosáhl téměř 19 a půl tisíce korun, v Česku pobírá zhruba 260 tisíc seniorů. Více než 1,1 milionu důchodců má penzi dokonce ještě vyšší. Z toho vyplývá, že nadpoloviční většina starobních důchodců má průměrný či nadprůměrný příjem.

Na tento fakt poukázal na sociálních sítích senátor Zdeněk Hraba (nez.). "Kolik z důchodců bere průměrný důchod, zeptal se tu někdo. Tak tady je celkem jasná odpověď," napsal a přiložil graf.

https://twitter.com/hraba_z/status/1631244128330698753?s=20

Na facebooku se ale kvůli tomu do něj řada lidí pustila. "Vždyť to není pravda, dělají jen zlou krev mezi lidmi. Těch 20 tisíc má hodně málo lidí," napsala jedna z komentujících. "Znám moc důchodců, kteří berou kolem 15 tisíc. Ať jdou fakt do…,"  přidala se další. "Já tolik nemám, je nás hodně a jsou ještě menší důchody," postěžovala si senátorovi další seniorka.

[chooze:article;value:491613]

​Podle statistiky má 15 a méně tisíc korun okolo 180 tisíc seniorů. To oproti loňskému roku znamená výrazný pokles, podle dat České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) k 31. prosinci 2022 totiž pobíralo starobní důchod do 15 tisíc téměř 400 tisíc seniorů. 

​Důchody bývají zejména v politice vždy ožehavým tématem. Už od úterý v Poslanecké sněmovně probíhá jednání o snížení valorizace důchodů, které navrhla vláda. Původně měly důchody v červnu růst průměrně o 1 770 korun, podle vládní úpravy se ale počítá pouze s růstem o 760 korun (psali jsme o tom zde).

Odepřít důchodcům peníze je podle odborníků politická sebevražda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.