Lidé si už z lesů nosí plné košíky hub. Mykoložka radí, kde a jaké druhy hledat

[chooze:gallery;value:33287]

S přicházejícím podzimem nastává vrchol houbařské sezóny. Jenže zatímco někde nosí houbaři domů plné koše, jinde chodí lesem marně. Úspěchy hlásí hlavně na Moravě, kde v minulých dnech vydatně pršelo.

"Poslední týden se pohybuju na Šumpersku a Jesenicku a tady se dají najít hnědé hřiby, smrkové hřiby a lišky, tedy houby, které lidé sbírají nejčastěji. Oproti předchozím rokům je ale méně ostatních druhů hub, jako jsou ryzce smrkové či borové. Holubinek je také daleko méně," řekla pro TN.cz mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Že je situace na mnoha místech v Olomouckém kraji příznivá, potvrzují také další lidé. Úspěchy hlásí například z Konicka, které ve středu zasáhla velmi silná průtrž mračen. A rostou i na Vysočině –⁠ například v okolí Humpolce nebo u nedaleké Světlé nad Sázavou.

[chooze:article;value:521494]

Model Českého hydrometeorologického ústavu pak předpovídá vhodné podmínky pro růst hub hlavně v příhraničních horách, tedy na Šumavě a v Krušných horách, ale i v Krkonoších či v Beskydech. Nejhorší pak má být situace v okolí Vysokého Mýta či na Jilemnicku. Příznivé podmínky ale ještě nemusí znamenat houbařské žně.

"Situace napříč republikou se velmi liší. Kolega z Plzeňska mi hlásil, že sice něco nasbíral, ale hodně se u toho nachodil. V Letohradě a v Táboře pak dokonce výstavy hub zrušili, protože tam houby prostě nejsou," doplnila Tejklová.

A jak jste na houbách uspěli vy? Fotky těch nejlepších úlovků s datem sběru a přibližným místem nálezu nám můžete poslat například na e-mail zpravy@nova.cz nebo se o ně můžete podělit na facebookovém profilu TN.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.