Lidé si zase připlatí. Blíží se zdražování elektřiny, předpovídá energetický úřad

V uplynulých měsících jeden dodavatel energie za druhým hlásili zlevňování svých produktů, podle odhadů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) by se ale domácnosti měly připravit na to, že ceny elektřiny opět poletí nahoru. S informací přišel deník Blesk, kterému mluvčí ERÚ Michal Kebort sdělil, že meziroční nárůst by mohl být o zhruba 10 %. 

To Kebort potvrdil i redakci TN.cz, zdůraznil ale, že se zatím jedná o odhady a že ERÚ určuje pouze regulovanou složku, která tvoří čtvrtinu z celkové ceny. Jasno bude až v listopadu, kdy úřad vydá celkové rozhodnutí o regulované složce ceny. "Do té doby se to může změnit v závislosti na krocích vlády. Například zda bude nějakým způsobem dotovat energie," vysvětlil Kebort. 

[chooze:article;value:523826]

​Současné kroky vlády ale nenasvědčují tomu, že by chtěla spolufinancovat energie. Na tiskové konferenci minulý týden ministři financí a průmyslu a obchodu oznámili, že od ledna budou lidé opět muset platit povinný poplatek za obnovitelné zdroje, který kvůli energetické krizi od loňského října za domácnosti hradil stát. 

Právě znovuzavedení poplatku by mělo mít podle Keborta největší vliv na nárůstu ceny elektřiny. "Původně ten poplatek byl 499 Kč za megawatthodinu bez DPH (s DPH 599 Kč), což je pravděpodobné, že se v příštím roce vrátí," uvedl mluvčí ERÚ.

Na kalkulačce níže si může spočítat, jak tento poplatek ovlivní váš účet za energie:

Menší podíl na zdražení elektřiny pak budou mít výdaje na technické ztráty v přenosové soustavě a služby výkonové rovnováhy. "To jsou další zdroje růstu," konstatoval Kebort. Naopak u plynu by mohl být vývoj příznivý a jeho cena by podle současných očekávání mohla dál klesat. 

Ministerstvo připravuje změny v energetice, které mají pomoci lépe chránit zákazníky (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.