Moderní bydlení

Lidé si zkusili práci hrobníka. O nezvyklý zážitek měli zájem hlavně mladí

Lopata, rýč, krumpáč a hrobnický workshop může začít. Lidem, kteří přišli, šla práce od ruky. "Je to určitě netradiční trávení sobotního odpoledne. Je to namáhavé určitě víc, než jsem předpokládala. Dali jsme to kamarádce k narozeninám," svěřili se dobrovolníci během akce.

Hloubka hrobu by měla být minimálně 150 centimetrů a kope se zhruba 12 hodin. Hrobníci se ale mnohem častěji než kopání věnují třeba úklidu nebo ukládání uren. "Kopu jeden měsíčně. Těch pohřbů do hrobu je tady pár do měsíce a je nás hrobníků víc. Poté, co se celý den sedřu v tom hrobě, tak se cítím hrozně dobře. Ta práce je taková, že to pohladí člověka na duši," svěřil se zdejší hrobník.

[chooze:article;value:565549]

​Uložení do hrobu stojí průměrně okolo 50 tisíc, zpopelnění minimálně o třetinu méně. V Česku v současnosti probíhá 95 procent pohřbů žehem. V kremacích jsme tak na prvním místě v Evropě. A nikoho tak nemůže překvapit, že jedno z největších krematorií je v pražských Strašnicích. "Ve zdejším krematoriu už bylo zpopelněno asi tři čtvrtě milionu lidí," řekl jeden ze zaměstnanců.

I samotné pohřby mají stále častěji netradiční formu. "Pozůstalí si s podporou pohřební služby pohřeb připravují sami, scénář si upravují podle toho, jak to vyhovuje jim," upřesnil hrobař..

Trendem posledních let je rozptýlení popela. Například na rozptylových loučkách nebo pohřbení popela v lese vzpomínek, tedy u kořenů stromů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.