Lidé stále počítají škody ze silvestra. Petardy jim poničily domovy i auta

Silvestrovské oslavy se některým lidem vymkly z rukou, proto Šárka Maťašovská vstoupila do nového roku s hasicím přístrojem v ruce. "Otřásl se celý barák," popsala děsivou chvíli obyvatelka domu Šárka Maťašovská. Na její dům totiž dopadly dvě rachejtle a byla to taková rána, že tlaková vlna otočila kameru.

Následně začalo hořet a zahrada se zahalila do dýmu. Žena odhaduje, že škody se pohybují kolem několika desítek tisíc korun. Viník však stále uniká. "Rozbili okenní sklo, ratanovou sedačku, světla. Poničili také zeď a omítku," svěřila se zoufalá majitelka.

[chooze:article;value:481698]

"Věc je i nadále v šetření," informovala mluvčí policie Andrea Muzikantová. Likvidátor škod dorazil k domu až dva týdny po Novém roce, pojišťovny stále zaměstnávají následky bujarých oslav silvestra. "Naši technici stále řeší desítky škod po nevhodném používání pyrotechniky," řekl mluvčí policie Kooperativa Milan Káňa. "Měli jsme případ klientky, která převrhla krabici s pyrotechnikou. Ta vystřelila do fasády a značně ji poškodila," popsal mluvčí pojišťovny ČSOB Petr Milata.

Z pohledu hasičů byl konec roku úplně nejhorší za posledních pět let, vyjížděli skoro třistakrát. I vůz v Lázních Bohdaneč patrně zapálila pyrotechnika. Hasiči požár uhasili za deset minut, ale z automobilu zůstala jen ohořelá kostra. Tři lidé se při požárech zranili. Škody na majetku se počítají na sedm milionů korun. Lidé mají na zákaz pyrotechniky různý názor.

​Shodují se však na tom, že situace s rachejtlemi je neúnosná, nejvíc podle nich trpí zvířata. Někteří občané proto navrhují zákaz petard nebo alespoň omezení míst, kde by je lidé mohli pouštět. O silvestrovské noci se chvělo mnoho psů a paní Maťašovská už nechce znovu vidět své vyděšené papoušky. "Když si někdo chce užívat, ať si to užívá bez pyrotechniky, to není potřeba k životu," řekla paní Maťašovská.

Jenže jedna věc je zákaz a druhá vymáhání vyhlášky a potrestání přestupku. V centru Prahy měl být od ohňostrojů klid, ale nikdo si s tím hlavu nelámal.

Asistenční pes se lekl petardy. Podívejte se na video:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.