Lidé stojí dlouhé fronty na vzácnou výroční tisícovku. Někde už mají smůlu

Speciální tisícikoruna vydaná ke 30. výročí rozdělení měn Česka a Slovenska vzbudila mezi lidmi velký zájem. Lidé si ji za běžnou tisícikorunu (či jiné mince a bankovky stejné hodnoty) mohli od středy nechat vyměnit na pobočkách České národní banky, před nimiž se začaly tvořit dlouhé fronty. U pražské centrály byla po sedmé hodině ráno dlouhá asi jeden kilometr.

Na některých pobočkách už musela ČNB vydávání speciálních bankovek zastavit. "Fronty u ústředí ČNB v Praze a u pracoviště ČNB v Hradci Králové byly pro dnešní den z kapacitních důvodů uzavřeny," uvedla banka na twitteru. "Čekající, kteří ve frontě stáli před jejím uzavřením, se dnes k výměně dostanou," zdůrazňuje ale ČNB.

[chooze:article;value:484810]

K dispozici bylo celkem 200 tisíc těchto bankovek. Od klasických tisícovek se liší přítiskem bankovkového kolku a výročním logem. Jsou ale normálně platné. K dispozici mají být do rozebrání zásob. Každý člověk si jich může odnést maximálně pět. 

Někteří na ně čekali už od úterý, a to navzdory silnému mrazu. "Čekáme tady už dvacet hodin," sdělil ve středu brzy ráno reportérovi TV Nova jeden ze zájemců o výroční tisícikorunu.

[chooze:gallery;value:30294]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.