Lidé tápou při vyplňování formulářů k dani z nemovitosti. Jsou příliš složité, zuří

Paní Erika Peštálová a její dcera nad složitým vyplňováním daňového přiznání na jihlavském finančním úřadu strávily i s úřednicemi skoro hodinu. 

Každý úřední den jen na tento finanční úřad míří desítky lidí. Přicházejí jak ti, kteří něco nově nabyli, tak i ti, kterých se placení daně dřív netýkalo. Může jich být až sto tisíc. Novela zákona přináší přes čtyřicet změn.

Finanční úřady proto v těchto dnech praskají ve švech. "Poplatníků sem přichází výrazně víc," uvedl mluvčí Finančního úřadu Kraje Vysočina Josef Tomek.

[chooze:article;value:533414]

​Vyplnit samotné daňové přiznání je oříšek. Se složitým formulářem si neví rady ani leckteří vysokoškoláci, které televize Nova oslovila. A to jak mladší, tak i starší generace. "Já bych to vůbec nezvládl vyplnit," řekl vysokoškolák z Jihlavy. "Za mě to dělá manželka," přidal další muž. 

A plavou v tom i ti, kterých se to přímo týká. Odborníci volají po zjednodušení formuláře. "I já jsem se v tom těžko orientovala, mohl být jednodušší," sdělila daňová poradkyně Denisa Vodičková.

Nové daňové přiznání musí podat i ten, kdo jednu ze svých nemovitostí prodává nebo daruje. Nestačí jen nahlásit změnu a čekat, že ze zbylých majetků finanční úřad sám vypočítá daň. I když by se takový postup logicky nabízel. "Bylo by to administrativně jednodušší, ale to nelze, to musí daňový poplatník," dodal mluvčí finanční správy Josef Tomek. 

"My jsme loni prodali pozůstalost, musíme teď něco udělat, ale nevím vůbec co," byl bezradný Karel Šimek, který podává toto daňové přiznání poprvé. "Není jednoduché to vyplnit, řekla bych, že tam je spoustu neznámých věcí," souhlasila s ním jeho dcera Veronika Krechlerová.

[chooze:article;value:535103]

​Nově musí daň z nemovitosti platit a tudíž daňové přiznání včas podat i ti, kteří mají pozemky ve svém užívaní od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo od Státního pozemkového fondu. Za ně to dříve dělaly právě tyto dvě instituce. Jde hlavně o zahrady, pole nebo lesy a týká se to až 40tisíc lidí.

Stejně tak nově platí vyšší daň a podávají daňové přiznání i ti, kteří v garáži neparkovali auto a vykazovali ji jako kůlnu nebo jiné příslušenství k obytnému domu. Naopak osvobodit od daně z nemovitosti se může nově každý, kdo vlastní budovu, v níž je provozována dětská skupina, nebo kdo vlastní pozemek v národním parku. V obou případech ale stejně musí znovu podat změněné daňové přiznání.

Podat daňové přiznání je možné i elektronicky na portálu finanční správy Moje daně. Je ale otázkou, kdo to zvládne udělat správně. Rozhodně je dobré mít k ruce daňového poradce. Kdo nestihne podat daňové přiznání do konce ledna, toho čekají sankce. Za každý den prodlení je přitom pokuta pět setin procenta ze stanovené daně.

Zjednodušení daňových přiznání přitom slibují vlády a ministři financí už řadu let. Zeštíhlit daňový formulář na jednu stránku slibovala už v roce 2006 ODS. V roce 2018 zase o digitalizaci daňového systému mluvila Alena Schillerová z hnutí ANO, která v té době byla šéfkou resortu financí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.