Lidé to přehání s ibalginem. Lékaři varují před vážnými následky

Ibuprofen může být pro lidi trpící bolestmi velmi užitečný, pokud to s ním ale přeháníte, může to způsobit problémy. Upozornil na to deník The New York Times.

Lidé berou lék na bolesti hlavy, horečky či bolesti zad. Spousta je navíc vzhledem k jejich lehké dostupnosti jí i při menším nepříjemném pocitu.

Ibuprofen může být nebezpečný hlavně pro lidi, kteří mají problémy s žaludkem či ledvinami. Obzvláště pokud to s ním přehání.

"Velké dávky mohou způsobit krvácení do zažívacího traktu, žaludeční vředy anebo pankreatitidu. Může také dojít k selhání jater a ledvin," řekla web Express lékařka Deborah Leeová.

[chooze:article;value:544191]

Lidé nad 12 let by měli podle příbalového letáku brát jednu, a pokud je bolest veliká, tak maximálně dvě tablety každých šest hodin. Za den by ale množství nemělo překročit 1 200 miligramů, tedy šest pilulek.

Lékaři však často předepíší 3 200 miligramů na den. Protizánětlivé účinky jsou totiž lepší při vyšších dávkách. "Pokud jste se neporadili s lékařem o tom, jaké množství je bezpečné, nebo pokud si nejste jisti, jaká jsou u vás rizika, raději nepřekračujte doporučený limit 1 200 miligramů denně," doporučila farmaceutička Candy Tsouronisová.

Ibuprofen blokuje v těle určité enzymy. Ty ale regulují rovnováhu tekutin a elektrolytů v našem těle. Proto by si měli dávat pozor lidé, kteří mají nemocné ledviny.

[chooze:article;value:543846]

"Osoby s vysokým rizikem těchto onemocnění stejně jako žaludečních vředů, infarktu, mrtvice nebo problémů s krvácením by se měly před užitím ibuprofenu poradit se svým lékařem," poradila farmaceutička Lauren Gaggertyová.

Těhotné ženy by zase ibuprofen neměly brát po 20. týdnu, aby nepoškodil ledviny dítěte. Pozor by si měli dávat i lidé, kteří užívají prášky na ředění krve. 

Maximální dávku by tak lidé měli brát nejdéle dva týdny. "Pokud ji potřebujete déle než dva týdny, je to dobré znamení, že musíte navštívit svého lékaře," upozornila lékařka Sarah Ruffová.

Pokud ibuprofen berete příliš dlouho, může to způsobit žaludeční vředy. Paradoxně může pravidelné používání navíc způsobit opakované migrény. Brát brufen na bolest hlavy tak může být kontraproduktivní.

Češi často užívají zbytečně moc léků. Hazardují tak se svým zdravím (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.