Lidé u hranic by nemuseli do nemocnic v ČR. Vláda jim chce zpřístupnit zahraničí

Řada lidí žijících v pohraničí to má blíž třeba do německé nebo rakouské nemocnice než do nemocnice na straně české. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přišel s tím, že by bylo dobré jim umožnit se tam léčit.

"Pokud by pacient měl cestovat k ortopedovi například 50 km do krajského města v ČR, je lepší jet bez zbytečných bariér do bližšího zařízení, které je ale za hranicemi," říká mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. 

Třeba obyvatelé Českých Velenic to mají do nejbližší české nemocnice asi hodinu cesty. Přitom jen pět minut odtamtud leží nemocnice v rakouském Gmündu. Češi už tam v některých případech zdravotnických služeb našich sousedů využívají, a to díky funkčnímu programu.

[chooze:article;value:525457]

​Nemusí nic platit a pojišťovna se s nemocnicí vypořádá sama. Podobnou spolupráci by uvítaly i další obce a města v pohraničí. Potenciál v tom vidí i Svaz zdravotních pojišťoven. Má ale i výhrady. Jde o peníze – výkony za hranicemi jsou totiž většinou dražší. 

"Na to ten náš právní systém není v tuto chvíli nastaven. Takže my jsme připraveni vést diskuzi s ministrem nebo ministerstvem, jak upravit právní předpisy, aby tam, kde to je žádoucí a kde by to bylo výhodné pro občany, to bylo reálné," vyjádřil se za Svaz zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich. 

Stejnou situaci jako u rakouských hranic řeší také například některé obce na Uherskohradišťsku. Tamní obyvatelé mají nejbližší nemocnici na Slovensku. Na poliklinice v Trenčíně by se zákroky u českých pacientů problém neměli. Musela by se ale vyřídit potřebná byrokracie mezi pojišťovnami.

Ministr chce podmínky měnit v chystané velké novele zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.