Lidé už nedokáží udržet pozornost, varují odborníci. Problémy mají hlavně děti

Stále častěji lidé trpí takzvaným digitálním přetížením. Přemíra užívaní internetu a sociálních sítí může podle expertů zapříčinit i problémy s pozorností. A problémem je to zejména u dětí.

"Je to způsobeno tou rychlou dobou, tou spoustou podnětů, které na nás působí, a to se týká dětí už v mateřských školkách, základních školách, ale samozřejmě také i nás dospělých," vysvětlila trenérka paměti a mozku Eva Fruhwirtová.

Mladší generace je digitálními technologiemi ovlivněna nejvíce. Setkává se nimi od už od raného dětství. "V záplavě informací se člověk orientuje velice těžko, klade to nároky na to zpracovat nějak vnitřně to, co vnímám," upozornil klinický psycholog Karel Humhal.

[chooze:article;value:527446]

To se může projevit v činnostech, kde je potřeba takzvaného hlubokého soustředění. Mezi ty patří například čtení, kterému se plně věnujeme více než 15 minut.

"Existují propastné rozdíly mezi jednotlivci, jsou jedinci, kteří jsou schopni číst neuvěřitelně rychle a rozumět tomu, co čtou, a na druhou stranu jsou jedinci, kteří čtou pomalu a s nízkou mírou porozumění," vysvětlil Humhal.

Odborníci se shodují, že děti a mládež nejsou pozadu ve čtení oproti předešlým generacím. Mění se ale jeho forma. 

[chooze:article;value:403910]

"Čtou trochu jinak, než jsme byli zvyklí, čtou v tabletech, čtou na mobilech, proto, aby děti mohly právě zpracovat i komplikovanější informace, tak je dobré, aby se naučily číst soustředěně, aby se naučily číst delší texty, ale postupně se to rozhodně naučit mohou," míní odbornice na dětské čtení Marie Podvalová.

Experti doporučují se u běžných denních aktivit odstřihnout od internetu a sociálních sítí. Jedním ze způsobů je nechat mobilní telefon nebo notebook v jiné místnosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.