Lidé v balících nachází rozbité zboží. Kurýrní služba od toho dává ruce pryč

Nákup přes e-shop

Jindřich Kohout s partnerkou si na konci ledna objednali v e-shopu společnosti Siko dlažbu na dokončení interiéru v domku. Potřebovali jen dvě balení, kvůli tomu nechtěli jezdit do padesát kilometrů vzdálené prodejny. "Řekli jsme si, že se to nevyplatí, přivezla nám to společnost PPL," řekl Jindřich Kohout.

Řidiče-kurýra ale asi unavila záplava předchozích balíků. "Balíček před sebou koulel, říkal, že je strašně těžký. Tak jsem si balíček vzal. Bylo jasné, že dlažba v něm je rozbitá, chrastilo to. Balíček jsem tedy položil na stůl a nafotil, rozbalil a výsledkem byla mozaika," pokračoval pan Kohout.

Krátce na to vyplnil na stránkách přepravní společnosti PPL reklamační formulář. Šlo ale o neopatrnost speditérů, nebo balík chabě zabalil odesilatel, tedy společnost Siko? "Nepřijde mi, že oni něco porušili, bylo to označené, že je to křehké," domnívá se pan Jindřich Kohout.

[chooze:article;value:541891]

Přesto pan Kohout zničenou dlažbu reklamoval i tam. "Takže jsme znovu vyplňovali reklamační formulář, znovu jsme zasílali fotky. PPL se mezitím neozvala vůbec," poukázal Jindřich Kohout. Naopak už dva dny po podání reklamace panu Kohoutovi volal zaměstnanec firmy Siko. "Zeptal se, zda chceme vrátit peníze, nebo poslat novou dlažbu," popsal zkušenost.

Za 14 dní  po prvním nezdařeném pokusu přišla z firmy Siko, na její náklady, druhá zásilka. Společnost tentokrát zabalila každý balíček dlaždiček zvlášť. "Dlaždičky opět přišly úplně na kaši. Znovu jsme museli vyplňovat reklamační formuláře," dodal Kohout. Firma slíbila, že mu vrátí peníze.

"Jednalo se o nižší tisíce korun. Zásilky balíme pečlivě. Používáme odpovídající ochranné materiály a techniky balení," uvedla společnost ve svém prohlášení.

Jiný názor na to ale má přepravní společnost. Ta mimochodem panu Kohoutovi vůbec na reklamaci neodpověděla. "To, že došlo opětovně k poškození, je důkazem, že zboží je příliš křehké a nedostatečně zabalené pro zasílání prostřednictvím překládkové přepravy na automatických třídících technologiích. Další komunikace se zákazníkem neprobíhala, protože s ním komunikoval náš smluvní partner Siko," sdělila mluvčí PPL Michaela Tůmová.

[chooze:article;value:530496]

​"Někdy se v řetězci balení a dopravy může odpovědnost přenášet, přehazují si to jeden na druhého. Těžko se pak v podstatě dobrat konečné odpovědnosti, tedy toho, kdo ji vlastně má," uvedla advokátka Alena Malachová.

"Reklamovat lze u přepravce i u e-shopu, ale e-shop za přepravu zodpovídá, tím pádem přijde odškodnění od e-shopu. Je pak již na e-shopu, jak si to vyřeší s přepravcem," řekl k tomu Martin Pitron z dTestu. "Stálo mě to více času i námahy a stejně tam budu muset jet osobně," uzavřel Jindřich Kohout.

Koupě v bazaru

Jiná situace ale je, když vám přijde poškozené zboží, které jste koupili přes internetový bazar. To se stalo Pavlu Krejčímu z Olomouce. "Odesílatelka bydlela daleko, přes 300 km, tak jsem si řekl, že pošleme Zásilkovnou. Paní to zabalila tak, jak měla, do polystyrénu, bublinkové fólie a na bednu napsala "Pozor velmi křehké". Otevřel jsem balík a ten se mi vysypal do kuchyně," popsal Pavel Krejčí.

Okamžitě to reklamoval u Zásilkovny. "Po čtrnácti dnech mi přišel e-mail, že bohužel nemohou moji záležitost řešit hned, protože těch lidí přede mnou je hodně," řekl dále. 

[chooze:article;value:529758]

​Zásilkovna mu nakonec oznámila, že se reklamace zamítá. "Konkrétně u této zásilky se jednalo o sklo, které je vyloučeno z přepravy, proto byla reklamace zamítnuta. Vyloučení z přepravy znamená, že my za to zboží nemůžeme převzít záruku," reagovala mluvčí Zásilkovny Tereza Vyhnanovská.

Jenže pan Krejčí ani odesílatelka netušili, že Zásilkovna za sklo neručí. Mysleli si, že je balíček automaticky pojištěn, to ale platí jen v případě uznání reklamace. A Zásilkovna odmítne 60 % reklamací. E-shopy ovšem věci ze skla posílají.

"Řada e-shopů přes nás samozřejmě posílá parfémy, vína. Jedná se hlavně o to, jak jsou zabaleny, vydrží kumulativní přepravu a unesou osminásobek své váhy," dodala Vyhnanovská.

Na rozdíl od případu Jindřicha Kohouta se ale Pavel Krejčí vrácení peněz nedočkal. I v tomto případě by je musel vymáhat po odesílateli. "Pokud odesílatelka zašle zboží přes přepravce, který má tuto zásilku vyloučenou ze svých přepravních podmínek, zodpovídá za to samotná odesílatelka. Při nákupu od fyzické osoby je lepší platit zboží na dobírku a překontrolovat jej na výdejním místě nebo přímo s kurýrem. V případě, že přijde poškozené, doporučujeme zboží nepřebírat," poradil Martin Pitron z dTestu.

Deska pana Krejčího stála pět tisíc korun. Protože si zásilku nezkontroloval hned při převzetí, chybí mu zásadní důkaz pro případný spor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.