Lidé v desítkách obcí v Česku volí nová zastupitelstva. Ta předchozí se rozpadla

Nachystat obálky, volební lístky, urnu, vyvěsit vlajku a v sedm ráno už 33 volebních místností otevřelo. Třeba v Horních Nětčicích na Přerovsku. Tamní obyvatelé doplatili na hádky zvolených zastupitelů. Starostovskou židli chtěli strojník Petr Vinklárek a programátor NC strojů Jan Hanák. V sobotu už kandidovali zvlášť.

"Nedokázali jsme se dohodnout na starostovi. Nezvítězil nikdo, ale prohráli jsme všichni," posteskl si kandidát seskupení Za Horní Nětčice 2022 Petr Vinklárek.

"Bohužel jsme se s Petrem, jako s lídrem kandidátky, neshodli, tak jsme to rozpustili. On tehdy taky chtěl dělat starostu," přiblížil kandidát seskupení Horní Nětčice 2023 Jan Hanák. "Doufejme, že se to nějak vyřeší a dopadne to dobře," uvedla předsedkyně volební komise v Horních Nětčicích Marcela Zbořilová.

[chooze:article;value:494787]

Rozbroje po podzimních komunálních volbách paralyzovaly mnohé obce. Ty teď fungují v rozpočtovém provizoriu. Takřka nic nemohou, jako třeba Přestavlky. "Máme naplánovanou třetí etapu opravy kulturního domu. Byli jsme připraveni, že budeme žádat o dotace. A to nemůžeme," postěžovala si starostka obce Přestavlky Ludmila Netopilová (Sdružení nezávislých kandidátů Přestavlky).

Dvě seskupení od sebe dělilo na podzim pár procent. A i tam hádky zvítězily. "Zatím je účast vysoká. Chodí i ti nejmladší, ale i nejstarší," radovala se předsedkyně přestavlcké volební komise Marcela Kosíková.

Volební místnosti zavírají ve 22 hodin. Sečteno bude za pár desítek minut. Ani to ale nezaručí, že rychle vzniknou nová obecní zastupitelstva.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.