Lidé v Jihlavě si udělali vlastní kluziště. Teď mají utrum, město jim ho zakázalo

V minulých týdnech se desítky dětí i dospělých proháněly den co den na ledové ploše sportovního hřiště v Hosově. Několik místních tam natáhlo hadice s vodou a díky mrazům měli o zábavu postaráno.

Lidé byli nadšení a bruslení si pochvalovali. "Spoustu večerů jsme tady trávili, abychom si mohli my i děti zabruslit," řekla jedna z místních Kateřina Březinová. 

Jenže teď mají s ledovou plochou utrum. Město Jihlava jako vlastník hřiště lidem bruslit zakázalo. Rodiče s dětmi z Hosova tak o svou ledovou plochu přišli. "Kdyby se tam někomu něco stalo, tak za to nese zodpovědnost město Jihlava," sdělil mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. 

[chooze:article;value:528015]

​V návštěvním řádu se přímo píše, že "vstup na sportovní hřiště není povolen, pokud je plocha hřiště kluzká nebo povrch namrzlý". 

Místní přiznávají, že si úplně nepohlídali, co všechno můžou a nemůžou na hřišti dělat. O bezpečnost návštěvníků, hlavně dětí, je ale podle nich ze strany rodičů postaráno a ani poškození hřiště prý nehrozí.

"Ač to není náš majetek, v zimě i v létě se tady o to staráme jako o vlastní. Chceme to mít hezké," doplnila paní Březinová.

Jenže město je neoblomné. Bruslit se dá prý i jinde. "Lidem nabízíme dvě kluziště v centru zdarma, v Jihlavě je spousta zamrzlých vodních ploch," dodal mluvčí města Daněk.

"Na tom rybníku to úplně bezpečné není," bojí se místní obyvatel Jiří Sukaný. "Legislativa by se mohla nějakým způsobem změnit a něco s tím udělat," přidala Březinová.

S dodržováním bezpečnostních předpisů by mohli mít problém i jinde. Podobná ledová kluziště totiž v těchto mrazivých týdnech vznikají i na mnoha dalších místech republiky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.