Lidé v jižní Itálii se bojí druhých Pompejí. Otřesy jsou tam nejsilnější za 40 let

Z dálky je na vulkán dechberoucí pohled, z blízka je to ničivý živel. Okolí Neapole v posledních týdnech zasáhly otřesy, jaké místní nepamatují. Dokonce způsobily i škody, například na střechách domů.

"Řekněme, že se otřesy v tuhle chvíli staly součástí mojí každodenní rutiny. Například, dnes ráno jsme měli jeden otřes v šest hodin. Měl jsem budík na sedmou, ale kvůli zemětřesení jsem vzhůru už od šesti. Máme to tady teď vlastně místo budíků," říká jeden z obyvatel oblasti Francesco.

Místní obyvatelé vědí, že žijí v jedné z vulkanicky nejaktivnějších oblastí na světě, která má rozlohu okolo 180 kilometrů čtverečních. Případná živelní katastrofa by mohla zasáhnout až půl milionu lidí.

[chooze:article;value:524589]

Úřady proto připravují detailní evakuační plány. Jejich tvorba vyšla Itálii na 52 milionů eur, v přepočtu tedy asi miliardu a 200 milionů korun. Dokončené by měly být do letošních Vánoc. Katastrofy srovnatelné s tou historickou, která zničila starověké Pompeje, se prý ale Italové obávat nemusí.

"Pro případ sopečné erupce máme evakuační plán. V případě, že by se blížila, evakuujeme obyvatele ještě dřív, než k ní dojde. V tuto chvíli ale v takové situaci nejsme," vysvětluje vulkanolog Sandro de Vita.

Riziko v oblasti je teď na druhém stupni ze čtyř. K erupci supervulkánu Flegrejská pole, který je nejsilnější v okolí Neapole a nachází se jen pár kilometrů od sopky Vesuv, naposledy došlo v roce 1538.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.