Lidé v lékárnách za stejné léky doplácí různé sumy. Lékárníci volají po změně

Na problém s doplatky Česká lékárnická komora (ČLnK) pravidelně upozorňuje. "Současný způsob stanovení a uplatňování doplatků na léčivé přípravky v ČR je výrazně jiný než v jiných zemích EU. Drtivá většina z nich má pro všechny pacienty ve všech lékárnách stejnou spoluúčast a současně fungují limity zabraňující tomu, aby se stala péče pro pacienty ekonomicky nedostupnou," řekl TN.cz prezident ČLnK Aleš Krebs.

Do výše doplatku se promítá nejen výše úhrady daná rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), tedy částka, kterou za lék platí pojišťovna, ale také nákupní cena. V neposlední řadě pak výše doplatku závisí na přirážce, kterou si lékárna uplatní k ceně léku. Není proto divu, že se doplatky mnohdy tak výrazně liší.

[chooze:article;value:496335]

Například lék na diabetes Januvia 98 x 100 mg nabízí lékárna Dr. Max na svém webu s doplatkem 117 korun. V případě, že má zákazník věrnostní kartičku, zaplatí pouze 58,50 koruny. Za stejný přípravek pacienti v menší lékárně v Čechách dají 100 korun. Řada léků na diabetes je navíc díky věrnostní kartičce v Dr. Maxovi bez doplatků. To si však právě menší lékárna dovolit nemůže.

Podle Krebse je současný systém pro jednotlivé provozovatele lékáren velmi nespravedlivý. "Protože se mohou jejich nákupní podmínky natolik lišit, že jeden provozovatel nakupuje klidně i za polovinu ceny, za kterou stejný přípravek nakupuje jiný. V důsledku toho dochází k dramatickým rozdílům v doplatcích," přiblížil.

Mnozí lékárníci proto volají po změně a chtějí, aby byly doplatky všude stejné. "Dokonce to pokládám za největší chybu českého veřejného lékárenství," uvedl lékárník David Gregor.

Výhody by to podle odborníků přineslo i pro samotné pacienty. "Pro ně by to bylo spravedlivější, protože pojištění si platíme všichni stejné. Zároveň by jim ve snaze ušetřit odpadlo obíhání nebo telefonování do lékáren v okolí a mohli by se více soustředit na vlastní zdraví než na to, kterou kartičku a kde kvůli slevě vytáhnout. Dosáhlo by se také větší předvídatelnosti, kolik je vyzvednutí léků bude stát. Nynější systém paradoxně zvýhodňuje ty mobilnější a mladší před seniory, kteří péči čerpají ve větší míře a do kapsy mají často hlouběji," myslí si Gregor.

[chooze:article;value:492880]

Žádné zdražování

Prezident ČLnK je navíc přesvědčený, že zavedení stejných doplatků by nutně nemuselo znamenat jejich zvýšení. Klíčové by bylo vhodně nastavit celý systém. "Spoluúčast bude tak velká, jak ji určí stát, který by měl přebrat zodpovědnost za nastavení sociálně přijatelné výše spoluúčasti pacientů na lécích a lékárníci by dostali více prostoru pro poskytování lékárenské péče," má jasno Krebs.

"Díky přesunu cenotvorby doplatků a případných množstevních slev za léky na úroveň pojišťovny-výrobci, jako je to například v Německu, by se lékárníci opět mohli prezentovat především jako zdravotníci, a nikoliv hokynáři. Dokážeme si snad představit, že by pacienti běhali mezi lékaři a řešili na prvním místě ne léčbu, ale kolik bude stát jejich preventivní prohlídka, sádra nebo operace žaludku?" dodal Gregor.

[chooze:poll;value:0986c2113e258892a9ebb8fb90f74779df903a8c]

​Ministerstvo změnu nechystá

Podle ministerstva zdravotnictví probíhá i přes značnou regulaci v oblasti léčiv na trhu hospodářská soutěž. "V ČR je stanovována maximální cena výrobce a rovněž je stanovena maximální výše obchodní přirážky. Reálné ceny se v některých případech pohybují pod stanovenou maximální výší, a to je tedy důvod rozdílnosti cen," sdělil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

"Je skutečností, že bez změny pravidel cenové regulace léčivých přípravků by zavedení pevných cen ve svém důsledku znamenalo, že by pacienti zaplatili významně více než nyní," uzavřel Jakob.

Češi hromadí léky doma. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.