Lidé v Moskvě stáli frontu, aby se dostali k hrobu Navalného. Okolí střeží policie

Nekonečná fronta lidí odhodlaných vzdát poslední hold nejvýznamnějšímu představiteli ruské opozice Alexeji Navalnému. Také o víkendu proudily davy lidí k jeho hrobu. Ten téměř zmizel pod záplavou květin, věnců a vzkazů.

"Alexej byl pro mě jako otec. Od roku 2019 jsem byla dobrovolnicí v jeho kanceláři v Petrohradu, účastnila jsem se všech shromáždění, protestů," řekla jedna z truchlících.

"Podporuji práci Navalného, protože si myslím, že korupce je to, co tlačí Ruskou federaci daleko od zbytku světové civilizace," uvedl další.

[chooze:article;value:543247]

​Příchozí neodradily ani bezpečnostní rámy nainstalované u vchodu na hřbitov a ani policejní prohlídka. Policisté zároveň lidi pokládající květiny popoháněli, aby se nezastavovali. Někteří lidé skandovali hesla mířící proti diktátorovi Vladimiru Putinovi. "Rusko bude svobodné!" proklamovali.

Policisté proti nim ale nezakročili. I tak bylo však po celém Rusku v rámci pietních akcí zadrženo přes sto lidí. "Když je nás tu tolik, mám pocit, že to nepřijde vniveč. Nálada se tu lepší, přestože události, které nás sem přivedly, jsou velmi smutné," prohlásila na hřbitově Jekatěrina.

Pátečního pohřbu Alexeje Navalného, jehož smrt v sibiřském lágru stále ještě není úplně objasněna, se zúčastnily tisíce jeho podporovatelů. Šlo údajně o největší shromáždění příznivců opozice od Navalného uvěznění v roce 2021.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.