Lidé v pražském Podolí kroutí hlavou nad úpravami oblíbeného schodiště

[chooze:gallery;value:33911]

​Od dětství žije v Podolí v Praze 4 Jan Štohanzl. "Město nasypalo do oprav Podolských schodů 3,5 milionu korun, jestli to z toho projektu správně čtu. Vybudovali na schodech žulové rampy pro kočárky. Reálně je ale žádná maminka s dítětem nemůže vyjet ani sjet," říká pobouřený občan.

Pozastavuje i nad značkou, jež upozorňuje vozíčkáře, aby se nepouštěli do devětačtyřicetiprocentního stoupání. "Žádný vozíčkář by se tam samozřejmě nepustil, ani kdyby tam žádná značka nebyla. Prostě by se převrátil dopředu nebo dozadu, rozhodně by se tam nemohl pohybovat," uvádí Štohanzl, jenž změny nafotil a publikoval na Facebooku. Tvrdí, že nikomu z místních se úpravy schodiště nelíbí.

[chooze:article;value:491631]

​A překvapuje jej rovněž zábradlí, které se postavilo chodcům částečně do cesty. Radnice Prahy 4 tvrdí, že s projektem nemá nic společného. "Tuto stavební akci jsme neobjednali, neschvalovali ani neplatili. Dokonce jsme o úpravě nebyli předem informováni, zjistili jsme to prakticky ve stejnou dobu jako veřejnost, když už bylo hotovo. Je to akce Prahy bez bariér," říká mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Zábradlí stojící v cestě podle magistrátu plní svou neoddiskutovatelnou úlohu. "Je tam kvůli ochraně nevidomých, aby se nezranili o nové rampy pro kočárky, když půjdou po nově bezbariérově upravených Podolských schodech. Konečná úprava bude v závislosti na počasí hotová do letošního 10. prosince," říká Vít Hofman, vedoucí oddělení médií na pražském magistrátu.  

Není to dobrý nápad

Dagmar Lanzová z Národní rady osob se zdravotním postižením ČR (NRZP) se k existenci zábradlí odmítá vyjádřit a spíše se pozastavuje nad další částí úprav Podolského schodiště, která má umožnit průjezdnost kočárkům.

"Dávat na schody ližiny není dobrý nápad, například z hlediska fyzikálních zákonů je velmi obtížné si kočárek zvednout nad hlavu, byť po nakloněné rovině. Kočárky dnes mají různé rozteče kol, některé mají tři kola. Často se stane, že kočárek je nutno vézt pouze po dvou kolech, to opět snižuje bezpečnost," vysvětluje pro TN.cz Lanzová.

Ližiny jsou bariérou pro pěší. "Brání přístupu k zábradlí, které by řada chodců potřebovala využít. Rovněž jsou problematické pro zrakově postižené. Za špatných světelných podmínek mohou být příčinou pádu," upozorňuje odbornice z NRZP.

[chooze:article;value:498469]

​​O celém projektu má přehled Karolína Klímová z odboru dopravy na pražském magistrátu, jež má na starosti rozvoj pěší dopravy a přístupnosti. A rozporuje v úvodu citované tvrzení Jan Štohanzla, že by s úpravami schodiště bylo nespokojené celé Podolí. "Na četné žádosti veřejnosti se Technická správa komunikací (TSK, pozn. red.) rozhodla doplnit schodiště spojující ulice Sinkulova – Ve Svahu a Na Topolce prvky pro usnadnění pohybu s dětským kočárkem. Tedy v žádném případě nejde o bezbariérovou úpravu.

Kdy se tento projekt stal tématem pro magistrátní odbor dopravy?

Náš odbor se o věci dozvěděl ve chvíli, kdy byly práce na realizaci v plném proudu, a to díky komunikaci mezi TSK, redakcí časopisu Tučňák a občanem, který vhodnost doplnění prvků pro usnadnění pohybu kočárků rozporoval. Domníval se, že je pro osoby s kočárkem k dispozici dostatečně komfortní objízdná trasa okolními ulicemi. A úprava je tudíž zbytečná a vzhledem ke svému podélnému sklonu jsou nájezdy pro kočárky stejně zcela nepoužitelné. To je individuální názor jednoho člověka, na který má sice právo, ale v tomto případě se investor akce přiklonil k požadavku více lidí – v tomto duchu bylo stěžovateli odpovězeno.

Jakým způsobem město do projektu vstoupilo?

Zjistili jsme, že úprava postrádá některé důležité prvky k zajištění bezpečného pohybu všech uživatelů. Po domluvě s investorem, dodavatelem stavby a příslušným silničním správním úřadem byla věc napravena. Jednalo se o doplnění varovných pásů, zábradlí oddělujícího rampovou část schodiště od části bez prvků pro usnadnění pohybu kočárků a rovněž tohoto krátkého segmentu zábradlí.

Proč tedy bylo doplněno toto krátké příčné zábradlí?

Pokud byste místo navštívil, všiml byste si, že prvky pro usnadnění pohybu s dětským kočárkem jsou v dolní části při ulici Sinkulova umístěny při pravé straně schodiště z důvodu, aby nebyl zablokován poklop instalační šachty pod prvním schodem. A v další části jsou umístěny při levé straně schodiště. Vstoupíte-li na schodiště při zábradlí, při svém postupu dále nevyhnutelně narazíte na rampovou část – zejména při sestupu, kdy na schodiště pod sebou nevidíte, tak můžete neočekávaně vstoupit na nájezd. Tomuto riziku není vystaven pouze nevidomý, ale třeba i člověk se slabším zrakem či ten, kdo sleduje za chůze mobil.

Toto řešení nepochybně ideální není…

V době, kdy jsme věc začali řešit, se s dispozicí nájezdů již nedalo nic dělat, byly vybudovány na více než polovině schodiště. Příčné zábradlí přiměje člověka sestupujícího po běžné části schodiště přejít na jeho druhou stranu a my se soustřeďujeme především na člověka sestupujícího. Osoba vystupující má větší šanci si rampové části všimnout. Nevidomého s bílou holí a vystupujícího podél levého zábradlí schodiště pak před rampovou částí výše zastaví onen varovný pás. Zábradlí se dá celkem lehce odstranit, najde-li se vhodnější alternativa. Naší povinností je však zajistit, aby byl veřejný prostor maximálně bezpečný a přitom plnil všechny funkce, které od něj Pražané požadují.

 Prachatice otevřely opravený park. Lidem vadí, že není úplně bezbariérový (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.