Lidé v referendu odmítli gigafactory. Projekt to zastavit nemůže, říká odborník

Proti výstavbě gigafactory u Dolní Lutyně hlasovalo 2 176 lidí, nesouhlasilo s ní tedy 88 % hlasujících. Místní mají několik výhrad. V místě žijí ohrožené druhy zvířat, hrozí tam záplavy, zvýší se nákladní doprava v oblasti a změní se celkový ráz krajiny.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) je to strategický projekt pro celou českou ekonomiku. "Těch argumentů pro je hodně, tak shrnu zásadní tři," řekl v pořadu Za pět minut dvanáct výkonný ředitel Sdružení pro zahraniční investice Ondřej Votruba.

První je důležitost automobilového průmyslu pro Českou republiku, která zatím žádnou gigafactory nepostavila. Zadruhé by Česko získalo nového významného investora, kterých poslední dobou mnoho nemá. Zatřetí by to podle něj rozvinulo region, ze kterého teď odcházejí mladí lidé.

[chooze:article;value:475454]

​"Není třeba se bránit ekonomickému rozvoji. S čím my máme problém, je výběr území," zareagoval na tyto argumenty Martin Bohoněk ze spolku Zachovejme Poolší.

"Referendum sloužilo k tomu, aby radnice dostala jasný signál od svých obyvatel, jak na celou věc nahlíží," objasnil. Podle Votruby by pro starostu měly být výsledky referenda závazné. "Zastavit projekt to nemůže, ale může to nějak přispět," dodal.

Připustil, že argumenty životního prostředí jsou důležité. Ten, který se týká záplav, je dokonce klíčový. "Pokud by to nebylo vyřešeno, nešlo by to pojistit a žádný investor by do toho ani nešel. Na základě průzkumu se uvidí, jak by to šlo udělat, aby v případě povodní zůstala v pořádku továrna i obyvatelé. Ti by si tak polepšili," řekl Votruba.

Podívejte se na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct (23/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.