Lidé v zimě mrzli, teď jsou bez vody. Největší vlastník bytů za energie neplatí

Žaneta Šmídová žije v panelovém domě v bytě, který patří jejímu otci. Každý měsíc platí zálohy za vodu i teplo, přesto se musí obejít bez nich. V zimě mrzla a od začátku dubna si nevypere ani špinavé prádlo. "Pro mě je to neřešitelné. Já bych ji odsud nejradši vystěhoval, ona tady chce přebývat. Topení, co je odpojené od vody, to bude všechno shnilé. Jestli ho někdo zapne, tak to poteče," řekl majitel bytu Vítězslav Kracík.

Vodárna i teplárna budovu odstřihly kvůli nezaplaceným fakturám. Většina obyvatel už dům opustila. Ti, kteří v něm zůstali, proto musí živořit ve vlastních bytech. Monika Schneiderová se raději odstěhovala k rodičům, v zimě prý měla v bytě jen tři stupně nad nulou. "Je tady plíseň, nebylo to k životu, jelikož mám astma, takže pro mě to je tady neobyvatelné. Neteče voda, takže se neumyjete, nevyperete, hygiena vázne," sdělila.

[chooze:article;value:552730]

​Vysvětlení celého problému je podle nájemníků snadné. Většinu bytů v domě vlastní jeden člověk, jeho firma, na kterou jsou byty psané, je ale v insolvenci a za byty prý nikdo neplatí povinné zálohy. Kvůli tomu společenství vlastníků nemá na placení faktur. "Přestal všechno platit. Přestal platit údajně veškeré platby, začaly chodit upomínky ze Severočeských vodovodů a kanalizací a postupně všechno odpojovali," vypočítává Schneiderová. "Majitel firmy Butterfly, který je většinový majitel těch bytů, platí se mu do fondu, posílají se mu peníze za vodu a za topení, a neplatí dál dodavatelům, takže ti to odpojili," připojil k tomu pan Kracík.

"Myslím, že neplatí majoritní vlastník. To je asi největší problém, v tom domě má většinu," popsal situaci místostarosta Varnsdorfu Jiří Sucharda (ODS).

"Byl tam nějaký odběr, který byl zmapován kontrolním odečtem, následně jsme vydali fakturu, nicméně nikdo nereagoval a faktura nebyla zaplacena. V únoru jsme poslali první upomínku, v březnu druhou, i ta byla bez reakce, takže jsme museli na začátku dubna přistoupit k přerušení dodávky vody," reagovala mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová.

V domě je 51 bytů, z toho 34 vlastní společnost Butterfly Factory, jako nadpoloviční vlastník má tedy téměř ve všem rozhodující hlas. Čili i ve volbě předsedy společenství vlastníků bytových jednotek. Bez jeho účasti na schůzi vlastníků není možné cokoli řešit, s ostatními majiteli prý nekomunikuje. "Nevlastním to já, vlastní to společnost Butterfly Factory, která je v insolvenci. Ale ano, je to pravda, jsem vlastník, ale neřídím to. Ta situace je nešťastná, ale není tam pochybení Butterfly. Spíše je tam pochybení těch esvéjéček (společenství vlastníků jednotek, pozn. red.). Neměly to nechat dojít tak daleko, tam nebyla snaha to řešit," tvrdí Lukáš Rak, majitel Butterfly Factory s.r.o.

[chooze:article;value:552381]

​Předsedou společenství vlastníků je Stanislav Šusta, který v domě vlastní jeden byt. Do této funkce byl jmenován loni na podzim, podle obyvatel bytů prý ale patovou situaci nebyl schopný vyřešit. Na to, jak zastavené dodávky vody a tepla bude řešit, jsme se ho chtěli zeptat. "Nechal jsem se tam uvrtat jen kvůli městu, ne abych kvůli tomu měl trable. Nechci mluvit na kameru, fakt ne. Mám prosperující firmy a nechci, aby mě tady s tím někdo spojoval. Jestli to tak má být, tak já zítra jdu na město, ať si vezme někoho jiného jako předsedu," řekl Šusta.

Město Varnsdorf vlastní v domě několik bytů, předsedu bytového družstva ale nemůže odvolat ani jmenovat nového. To můžou pouze majitelé bytů. Aby shromáždění vlastníků ale bylo usnášeníschopné a mohlo rozhodnout o odvolání a o novém předsedovi, musí na něm být nadpoloviční většina vlastníků. A to jsme znovu na začátku. Nadpoloviční většinu vlastní krachující společnost.

"Máme tam deset bytů jako město, ale jsou prázdné, nevyužívané. Čekali jsme na to, až se svolá znova schůze nájemníků, až se zvolí nové vedení, ale situace se nezlepšila. Jedná se o společenství vlastníků, my jsme nabídli právní pomoc s řešením, za celou tu dobu se na nás obrátili pouze dva nájemníci," poznamenal místostarosta Sucharda.

[chooze:article;value:546580]

​Na patovou situaci nejvíc doplácejí ti, kteří nemají kam jít a v domě musejí přežívat za středověkých podmínek. Podle právníků je potřeba, aby předsednictvo SVJ vymáhalo zálohy po dlužnicích a zároveň se znovu dohodlo s dodavateli tepla a vody na obnovení dodávek.

"Vlastníkům bytových jednotek bych doporučil co nejdříve svolat SVJ a zvolit opět nové vedení, dále co nejrychleji zahájit jednání s dodavateli energií o případných splátkových kalendářích a o obnovení dodávek a nakonec po většinovém vlastníkovi vymáhat pohledávku v rámci insolvenčního řízení," radí právník David Šimoník z advokátní kanceláře Petráš Rezek.

V domě zůstává funkční elektrická energie, elektroměry jsou totiž psané na jednotlivé vlastníky, centrálně je proto nikdo odpojovat nebude. Vodárnám společenství ale dluží několik desítek tisíc, každý měsíc navíc dluh narůstá.

Zedník vzal statisíce na zálohách a vypařil se. Teď si sype popel na hlavu (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.