Lidé ve městech vyhodí ročně až 50 kilo potravin. Na vesnicích jsou šetrnější

Podle výzkumu z Brna vyplývá, že lidé na sídlišti vyhodí 50 kilogramů potravin ročně, na vesnici je to necelých 30 kilogramů. Reportér TV Nova tedy prohledal kontejner na sídlišti. V něm byly zbytky chleba, zeleniny i ovoce.

Poté se vydal i do jedné vesnice. Tam našel v popelnici zbytky od konzerv a papírový pytel. Potraviny tam ale žádné nebyly. Výsledek byl tedy jasný. Lidé ve městech skutečně vyhazují potraviny do odpadu častěji než na vesnici. Vědci z Brna by proto rádi měli tříděné popelnice pro potravinový odpad.

[chooze:article;value:479716]

"Z našeho posledního výzkumu plyne, že 90 % lidí by rádo třídilo potravinový odpad, ale téměř polovina z nich uvedla, že nemá kam," přiblížila výzkumnice z Mendelovy univerzity v Brně Lucie Veselá.

"Klidně bych třídila. Samozřejmě tak, aby to nesmrdělo, když tam budou ty zbytky v teple. Aby to bylo nějak dobře uzavřené, ale byla bych pro," řekla jedna z oslovených.

"Lidé preferují nosit potravinový odpad maximálně 100 metrů od svého bydliště a nejraději by nádobu na potravinový odpad měli u směsného komunálního odpadu," doplnila Veselá.

Na vesnici s tím problém nemají. "Máme kompost na zahradě," popsal jeden z oslovených lidí. Cílem vědců z Mendelovy univerzity je snížení objemu spalovaného odpadu.

[chooze:article;value:468016]

"My se snažíme získat takový produkt, který budeme moct dále využít," dodala další výzkumnice Martina Vršanská. Vědci by rádi z vytříděných potravin získali recyklovatelnou surovinu, jako je tomu třeba u plastu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.