Lidé ve Španělsku opět utíkali před býky. Zábava se neobešla bez zranění

Krvavá tradice – i tak někteří mluví o běhu s býky ve španělské Pamploně. Jde o velmi jednoduchou a lidovou zábavu, pokud se to tak vůbec dá nazvat.

Účastníci s červenými šátky uvázanými kolem krku během ní čekají v ulicích města na vpuštění stáda býků a společně pak mají proběhnout určenou trasu, která měří necelý kilometr. Mnoho z nich býky popohání srolovanými novinami.

"První býk nás pěkně prohnal a dost nás překvapil. Pak už jsme ty další ale proháněli naopak my. Jsem tady poprvé, ale s býky jsem běhal už v jiných vesnicích. Je to adrenalin," popsal zážitek jeden z účastníků.

[chooze:article;value:510726]

"Je to opravdu silně zakořeněná tradice. Už jsem tady po několikáté a pořád si to užívám. Přijíždějí sem lidé z celého světa, aby to taky zažili," tvrdí další.

Několikatunová zvířata jsou ale vystavena velkému stresu a mají tendence lidi napadat. I letos se býci pokusili nabrat na rohy několik účastníků a záchranáři museli ošetřit desítky lidí. Ne vždy tato místní zábava končí jen zraněním. Naposledy si závody s býky vyžádaly lidský život v roce 2008.

[chooze:article;value:503288]

Býčí závod má ve Španělsku hlubokou tradici, která sahá až do 14. století. Mnohem známější jsou ale býčí zápasy, které dál probíhají v arénách téměř po celém Španělsku. Několik autonomních oblastí už je ale zakázalo. Stopku mají v Katalánsku a také na Kanárských ostrovech.

Býky po běhu v Pamploně, stejně jako během koridy, vždy čeká smrt. Ochránci zvířat proto pravidelně pořádají proti této akci protesty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.