Lidé ve velkém trhají chráněné sněženky. Hrozí jim za to ale mastné pokuty

Na řadě míst po celém Česku už rostou první sněženky. Bílé květiny, platící za symbol konce zimy, jsou zpravidla prvními rostlinkami, které na jaře vykvetou. Po pochmurné zimě není divu, že si je lidé často chtějí utrhnout a těšit se z nich i doma.

Může se to ale pořádně prodražit. Sněženky, které nejčastěji rostou podél řek a v lesích, jsou totiž chráněné zákonem. Trhání květů či vytažení cibulek ze země je tak přísně zakázáno, uvedly Lesy ČR.

[chooze:article;value:493359]

Sněženky se totiž řadí mezi ohrožené rostliny. Za utržení či vytažení jediné rostliny hrozí pokuta až 20 000 korun. Ta se ještě násobí, pokud květinu člověk utrhne v chráněné krajinné oblasti nebo národním parku. V takovém případě se může vyšplhat až ke 100 tisícům korun. Největší pokuty číhají na prodejce této chráněné rostliny, kteří mohou přijít i o dva miliony.

Pokud tedy chtějí mít lidé sněženky doma, nejlepší způsob je si je tam vypěstovat. Cibulky sněženek se dají zakoupit v obchodech hned v několika různých odrůdách. Aby ale stihly vyrůst včas, je potřeba je zasadit už na podzim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.