Lidé vzali na výstavě česnek útokem. Ve frontě se téměř poprali

Téměř rvačkou mezi návštěvníky skončil nebývalý zájem o česnek na litoměřické výstavě Zahrada Čech. Video, které zveřejnili organizátoři na facebooku, ukazuje tlačenici o silně aromatickou potravinu vypěstovanou v Česku.

V pondělí už ale stánek s česnekem neotevřel a oblíbená pochoutka se vyprodala za pouhé tři předchozí dny, i když se jeden kilogram podle PR manažerky výstavy Anety Břeňové prodával za 290 korun. 

[chooze:article;value:511577]

​Například internetový obchod košík.cz momentálně nabízí kilogram španělského česneku za zhruba 130 korun a bio česnek zaokrouhleně s cenovkou 460 korun za kilogram. Řetězec Billa má momentálně kilogram česneku z české farmy za 150 korun.

Podle zemědělského analytika Petra Havla ale nezáleží jen na ceně. Pokud je totiž česnek více aromatický, k ochucení jídla ho stačí menší množství. A právě ten vypěstovaný v tuzemsku je většinou výraznější chuti.

"Česnek od českých farmářů má několik výhod. Je u něj jasný původ, je zaručeně čerstvý a také více aromatický, než ten zahraniční. Obsahuje více látek, které jídlo dělají ostřejší," vysvětluje Havel.

Podle jeho vyjádření česnek ze zahraniční produkce tak aromatický nebývá, protože v jiných zemích tak vysoká poptávka po výrazné chuti není. Pěstují se tam proto jiné, méně výrazné odrůdy této cibulové zeleniny.

Zemědělci na tom nejsou dobře. Na řadě klíčových plodin farmáři prodělávají (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.