Lidé z Frýdlantska už se konečně dovolají na záchranářům. Jinam ale ne

V obci Dolní Oldříš se starostka Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější) při vytočení linky 112 dovolala do Polska. V minulosti tam takové hovory jednoduše zavěsili. Teď je ale polští operátoři přesměrují na libereckou záchranku.

Stejnou zkušenost má i starosta Habartic Stanislav Briestenský (Nez.) a změnu si pochvaluje. "Zlepšení je stoprocentní, protože před několika lety jsme se dovolali do Polska a tam to zavěsili," říká.

Zásluhu na změně mají hasiči, kteří dopisem připomněli kolegům z Německa a Polska jejich povinnosti. "Dovolili jsme si upozornit na mezinárodní dohody, kterými jsou ty tísňové linky vázány. Budeme ověřovat v delším časovém horizontu, zdali ta spolupráce funguje," dodává ředitel libereckého hasičského záchranného sboru Jan Hadrbolec.

[chooze:article;value:540901]

Situace okolo signálu ale rozhodně není ideální. "To, co se nezlepšilo, je to ostatní," vysvětluje Šidlová. Například paní Dornemannová z Dolního Oldříše se dovolá pouze na tísňovou linku 112. Nikam jinam už ne.

Český telekomunikační úřad na konci loňského roku svolal schůzku se všemi operátory, hejtmanem a zástupci ministerstev, aby se bílá místa pokryla signálem. "K dohodě s jedním z operátorů dospěla například obec Habartice," doplnila k jeho výsledku mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Tereza Meravá.

"Signál se vlastně dostal do obcí Černousy, Ves, Boleslav. A pak se to dostalo ještě kousek dál, to je obec Andělka, která patří pod Višňovou," popisuje rozšíření signálu Briestenský. Dál to ale bude asi složitější.

[chooze:article;value:540826]

"U obcí, kde zůstane to pokrytí signálem navzdory této snaze i nadále nedostatečné, pak připadá do úvahy dokrývání buď v rámci dotačních titulů, výzvy 5G venkov, anebo v podobě povinných podmínek pokrytí takzvaných bílých míst," vysvětluje Meravá.

Obyvatelé Frýdlantska doufají, že operátoři nakonec všechna místa pokryjí a třeba tím policii umožní použít v kriminalitou sužovaném kraji i bezpečnostní kamerové systémy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.