Lidé z Liberty Ostrava jsou stále doma. Přišli o třetinu mzdy, tisíc dalo výpověď

Do práce do hutí Liberty Ostrava nyní chodí 2 100 z téměř 5 500 zaměstnanců. Více než polovina jich ale je od loňského prosince kvůli ekonomickým problémům doma. Mezi nimi i Petr Michna, který dosud dostával 100 procent platu. To se ale teď změnilo. "Jsme docela dost rozčíleni. Chceme chodit do práce, vydělávat peníze, a nesedět doma za sedmdesát procent," řekl Michna.

Podobně je na tom také Antonín Ďuriš. Mzda mu nově klesla z přibližně 40 tisíc korun hrubého na 30 tisíc. Už si kvůli tomu našel brigádu. "Bez toho příjmu, na který je člověk zvyklý, tak by to nemohl ustát," prohlásil.

Dosud firma návrat zaměstnanců do práce odkládala vždy o týden. Nově opatření ale bude platit šest týdnů. "Ostravská huť dělá vše pro to, aby se její zaměstnanci mohli co nejdříve vrátit do práce. Stále se zaměřujeme na realizaci svého komplexního restrukturalizačního plánu," řekla mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

[chooze:article;value:544045]

​"Každým dnem to jde k horšímu a horšímu, takže situace je kritická, lidi jsou naštvaní, skončilo už zhruba tisíc zaměstnanců," shrnul předseda odborové organizace oceláren Roman Bečica.

Většina výroby v jedné z největších hutí v Česku z větší části stojí od loňského prosince. Energetici z firmy Tameh tehdy kvůli nezaplacené faktuře na přibližně dvě miliardy korun odstřihli huť od energií.

"Management Tamehu dává k dispozici možnost setkání mezi oběma společnostmi, ale Liberty Ostrava to zcela ignoruje," řekl mluvčí Tamehu Patrik Schober. Zaměstnanci tak chtě nechtě museli zůstat doma. Postupně se jich do práce vrátila necelá polovina.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.