Lidé zaplatili miliony za fotovoltaiku a chtějí je zpět. Firma směřuje k insolvenci

"My a více než 4 000 zákazníků jsme si objednali fotovoltaické elektrárny, byla zaplacena záloha ve výši 60 procent, tedy 241 tisíc korun. Firma nekomunikuje, infolinka mimo provoz a 5. května vyhlásili insolvenci," postěžoval si pan Vítězslav.

"Máme tady šest bytů vytápěných centrálně plynovým kotlem s ohřevem vody na plyn. Z obavy, abychom nezůstali na zimu bez vytápění a teplé vody, jsem poptávala firmy ohledně tepelného čerpadla," popsala paní Ilona z Jihlavska. Nakonec se rozhodla pro Malina Group. Instalace měla vyjít na asi 280 tisíc korun.

Do prosince mělo být vše hotové a zprovozněné. "Podepsali jsme smlouvu a složili jsme zálohu na účet Malina Group ve výši 168 305 korun," upozornila paní Ilona. Očekávaný harmonogram ale společnost nesplnila. Celkem mohli všichni zákazníci společnosti přijít až o stamiliony korun.

"Instalace měla proběhnout 150 dní od data podpisu smlouvy. Po uplynutí 150 dnů jsem začal zjišťovat datum instalace. Pokud jsem se dovolal na infolinku, tak jen samé výmluvy, že instalaci budou urgovat. Na e-maily neodpovídají," sdělil pan Vítězslav.

[chooze:article;value:503478]

Poté, co instalaci schválili hygienici, snažila se paní Ilona firmu kontaktovat, ale reakce nepřišla. Nakonec jí společnost vzkázala, že má mnoho zakázek a požádala ji o trpělivost. "Musela jsem je sama kontaktovat. Pořád jenom slibovali a mně došla trpělivost a v únoru jsem podala výpověď smlouvy," sdělila. "Tu mi potvrdili. Poslali mi daňový doklad, že mi zálohu vrátí, což se v termínu splatnosti nestalo," dodala.

V březnu společnost poslala věřitelům hromadný e-mail. V tom je informovala, že chce všechny své zakázky splnit. "Já už jsem vše předala svému právnímu zástupci. Měli mi zálohu už poslat zpátky, ale nic se nestalo," uvedla paní Ilona. "Podala jsem trestní oznámení na Policii České republiky a uvidíme, jak rozhodne soud, dokud není rozhodnuto o jejich insolvenci a reorganizaci, což si osobně myslím, že jim nikdo neschválí, se toho nedá moc dělat," doplnila.

Soudit se s firmou by podle ní bylo na dlouho. "Nemáme jinou možnost než to trestní oznámení," řekla.

"Před dvěma měsíci jsem podal výpověď z důvodu nedodržení smlouvy, poslána do datové schránky, bohužel žádná odpověď, bohužel jsem byl nucen najmout si advokáta, se kterým jsme podali výpověď. Opakovaně opět žádná odezva, vše pravděpodobně skončí u soudu," uvedl pan Vítězslav.

O podání návrhu na insolvenci, který je spojený s návrhem na povolení reorganizace, informovala firma v tiskové zprávě. Stále tvrdí, že všechny své zakázky chce splnit. 

"Snažíme se vyřešit problémy, které v Malině vznikly. Zjistili jsme, že manažersky nebyla společnost vedena dobře. Rozhodli jsme se podat návrh na povolení reorganizace společnosti. Je to cesta, jak se nám podaří udržet společnost v chodu a umožnit maximální možné uspokojení věřitelů a dodělat všechny zakázky zákazníků. Reorganizace nám pomůže fungovat podle předem schváleného plánu pod dohledem insolvenčního soudu a insolvenčního správce," prohlásil předseda představenstva společnosti Jan Urban. 

[chooze:article;value:497417]

U insolvenčního soudu se tak budou muset přihlásit do dvou měsíců od rozhodnutí. Společnost už kontaktovalo několik advokátů a advokátních kanceláří, kteří klienty zastupují. 

"Podání insolvenčního návrhu pro hrozící úpadek spojeného s návrhem na povolení reorganizace pro věřitele znamená, že své pohledávky vůči Malině budou muset uplatnit u insolvenčního soudu přihláškou na příslušném formuláři," poznamenal Michal Hora z advokátní kanceláře MDH Legal, která Malinu bude v insolvenčním řízení zastupovat.

"Cílem reorganizace je dokončení rozdělaných instalací, restrukturalizace společnosti, snížení nákladů spojených s provozem společnosti, aby společnost současný stav překonala, dostála svým závazků v co nejvyšší možné míře a byl zachován i dál její provoz," sdělil Hora.

Urban začal převádět svůj majetek na příbuzné, informovaly Seznam Zprávy. Jde podle něj ale o soukromou záležitost a se společností to nemá nic společného.

"Jediná cesta je přihlásit se do toho insolvenčního řízení, protože k těm pohledávkám se jinak dostat nedá. Co se získá, to se rozdělí mezi účastníky insolvenčního řízení," vysvětlil advokát Pavel Kolesár. 

"Další možností je zvážit trestní odpovědnost jednatelů. Jestli se nejednalo o podvod a tak dále," poznamenal Kolesár. "Od toho je upřímně řečeno to insolvenční řízení," doplnil. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.