Lidé ze sídlišť zuří. Večer nemají kde zaparkovat, města jsou bezradná

Při výstavbě sídlišť v 80. letech se počítalo s tím, že auto bude mít jen někdo. Dnes jsou v rodinách běžná dvě. V přepočtu na obyvatele vlastníme aut více než třeba Němci nebo Rakušané. Je jich už tolik, že není kde parkovat. A životní rytmus to rodinám mění na: Být večer doma první.

"Nejhorší to je večer, když se vracím z práce po šesté hodině. Protože všichni přijedou dřív," postěžovali si lidé v anketě televize Nova. "Vychytané to mám, že dopoledne tady chytnu místo, jinak odpoledne je tedy velký problém zaparkovat," přidali další řidiči. "Stojíme v zatáčce, před přechodem. Prostě tam, kde je zakázáno," přiznali jiní.

[chooze:article;value:578557]

​Zákazy

Třeba v Liberci je 60 sídlišť, kde je večer problém zaparkovat. Například na sídlišti Broumovská chce město problém řešit pomocí zákazů. Je tam 1 700 parkovacích míst a dalších 500 jich chybí. "Zde chceme zakázat parkovat dodávky, které jsou delší než pět metrů. Problém tím ale vyřešíme jenom částečně," přiznává primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK).

Lék hledají i v dalších městech. "Městská policie to monitoruje," řekl náměstek primátora města Teplice Hynek Hanza (ODS). Podobně jdou na to i v Otrokovicích. "Pomohlo to. Lidé pocítili jakousi úlevu," sdělila mluvčí tamního městského úřadu Lenka Vaculová.

Rezidenční parkování

V Brně za dvě stovky, v Plzni za sedm, v Pardubicích, v Ústí nad Labem, Ostravě či Praze za 1 200. Dražší už je jen Olomouc a Liberec.

"Ročně to musíme platit a je to částka 3 000 korun," poznamenala Barbora Svobodová, prodavačka obuvi v Liberci. "Jsme možná dražší než jakékoli jiné krajské město, ale těch míst máme jenom tisíc," reagoval primátor Jaroslav Zámečník.

Prvenství Liberce ale brzy přepíše Praha, a to částkou 9 600 korun. Problém s auty ani parkováním to nevyřeší hned. "Může to vést postupně k odložení rozhodnutí si to auto pořídit a využít třeba sdílených aut. Ten efekt nebude okamžitý, ale spíš střednědobý," uvedl místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

[chooze:article;value:567997]

​Privatizace parkovacích míst

Konkrétní parkovací místo si můžete také koupit. Je to drahé, ale pořád ne tak jako garáže, které jsou v současnosti nejrychleji se zhodnocujícím druhem nemovitosti.

"Ročně stojí v centru 35 tisíc, na okraji města na sídlištích 25 tisíc korun," upřesnil liberecký primátor.

Výstavba parkovišť

Kde to jde, staví se nová parkoviště. Třeba v Otrokovicích. Někdy na úkor městské zeleně, jindy záborem chodníků. A bytová družstva se budou moci rozhodnout, zda se pustí do stavby parkovacích domů. Jedno místo v něm vyjde na půl milionu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.