Lidé zjistili, z čeho se dělá parmazán. A odmítají ho dál jíst

Britský Daily Mail Online informoval o pozdvižení, které vyvolalo používání živočišného syřidla při výrobě legendárního parmezánu. Jedna z diskutujících žen ve virálním příspěvku uvedla, že je šokována zjištěním, že oblíbený sýr obsahuje látku z telecího žaludku. „Když jsem zjistila, že parmezán se vyrábí z žaludku mláděte krávy, bylo mi do breku. V tuhle chvíli se prostě budu muset stát úplnou vegankou," uvedla na Twitteru.

Přitom živočišné syřidlo obsažené v žaludečních šťávách knihy a bachoru telat je základní složkou tradičního parmezánu, což mnohé vegetariány přivedlo do varu. Telatům pomáhá trávit mateřské mléko a při výrobě sýrů ovlivňuje srážlivost mléka.

[chooze:article;value:499908]

„Páni, to jsem nikdy neslyšel! Mléčné výrobky jsou opravdu děsivé," odpověděl druhý diskutující. „Děsivé! Proč jíme děti ostatních zvířat?" zareagoval na příspěvek další pisatel. Jiná žena uvedla: „To jsem nevěděla. Jsem z toho velmi smutná. Parmezán mám ráda, ale myslím, že už ho nikdy nebudu moct jíst,' přiznala třetí.

https://twitter.com/MailOnline/status/1651139081709944832?cxt=HHwWgICwgeWPg-otAAAA

Jedna uživatelka odpověděla, že ačkoli je tato skutečnost pro mnohé všeobecně známá, často vidí v restauracích pokrmy s parmazánem nabízené vegetariánům. „Nejste sama, stále vídám v restauracích lilek s parmazánem jako vegetariánskou nabídku, nebo jako recepty zveřejňované v článcích pro vegetariány," napsala.

„Je to jeden z mála sýrů, které se stále vyrábějí tímto způsobem," upozornila další, zatímco třetí uvedla: „Většina tvrdých sýrů se vyrábí se syřidlem." Mezi další sýry tradičně vyráběné s použitím tohoto živočišného produktu patří Gorgonzola, Pecorino Romano, Camembert, Gruyère a Manchego.

Vegetariáni si však nemusí zoufat, protože někteří výrobci sýrů začali používat syřidlo šetrné k zvířatům. „Syřidlo nemusí být nutně ze živočišných zdrojů, existují vegetariánské varianty, které fungují stejně. Budete si to ale muset ověřit," napsal jeden člověk.  

„Většina dnes používaných syřidel využívá při výrobě geneticky upravené kvasinky a bakterie, nikoli ty z telecích žaludků. Samozřejmě stále existují některé výrobky, které v rámci tradice používají telecí syřidla, ale většina masově vyráběných sýrů používá GMO syřidlo," souhlasil další.  

Parmezán je blízký příbuzný sýru Parmigiano Reggiano, který se může vyrábět i jinde bez přísného dodržování tradiční receptury, a jako takový může, ale nemusí obsahovat telecí živočišný enzym. Ostatní sýry z širší rodiny parmezánů mohou být vyráběny s vegetariánským syřidlem (nazývaným také mikrobiální nebo rostlinné syřidlo), které nepochází ze zvířat.

Informace, zda se jedná o vegetariánský sýr, lze nalézt na etiketách potravin, kde je jasně uvedeno, že výrobek neobsahuje živočišné produkty. Pokud takový popisek chybí, můžete na seznamu složení hledat mikrobiální syřidlo, nebo se držet košer výrobků, které vegetariánské syřidlo používají.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.