Lidé zuří kvůli dani z nemovitosti. Mají platit násobně více

Lidé po celé republice jsou nespokojení s daní z nemovitosti. V rámci konsolidačního balíčku se daň z nemovitostí navýšila plošně o zhruba 80 %. Jihlava si přidala oproti minulým letům další část. Dříve inkasovala necelých 50 miliónů korun, teď ale od obyvatel vybere přes 90 milionů.

V Jihlavě přistoupili ke zvýšení daně z nemovitosti po 13 letech. Obyvatelé Jihlavy se bouří a na veřejnou debatu s vedením města přišla zhruba stovka nespokojených obyvatel. "Platím 2 800 a předtím jsem platil asi třetinu," řekl jeden z nespokojených Jihlavanů.

[chooze:article;value:535071]

"Nikdo nepřijímá rád informaci, že se věci zdražují, takže pochopení pro to mám," řekl TV Nova radní města Jihlava David Beke (ODS).

Nejvíce platí ti, kteří bydlí v okrajových částech města. Kde předtím měli daň o něco nižší, tam je navýšení i čtyřnásobné. "My jsme prostě srovnali podmínky pro všechny," uvedl náměstek primátora Jihlavy Radek Popelka (ANO).

Městská opozice bude chtít prosadit snížení této daně. Podle radního města Bekeho je snížení možné na úkor nějaké služky, kterou město poskytuje, jako je hromadná doprava nebo úklid.

Celá debata trvala dvě a půl hodiny a řeč přišla i na další jihlavské problémy, jako je třeba nedostatek parkovacích míst ve městě nebo zastaralá vodovodní infrastruktura.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.